Ljetni upisni rok

FAKS ZA KOJIM SU SVI “LUDI” Na jedno mjesto zdravstvenih studija dolazi čak 20 kandidata

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Marko Gracin

Snimio Marko Gracin

Svi naši studijski programi vrlo su atraktivni jer otvaraju mogućnost napredovanja kroz diplomsku razinu studija, ali i garantiraju radno mjesto, kaže dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, Alan Šustić



RIJEKA U ljetnom upisnom roku na hrvatske se fakultete prijavilo 34.872 kandidata, pravo na upise steklo je 25.684 kandidata, a prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje i ove je godine najpopularniji bio studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. To je studij koji su mogla upisati svega 52 buduća brucoša, a prijavilo se njih 675, dok ih je 254 studij logopedije označilo kao prvi izbor. Gledajući znanstvena polja, prema omjeru prvih prioriteta i kvote, nakon logopedije slijedi psihologija, a prema listi Agencije po interesu kandidata drugo mjesto zauzima studij kriminalistike Visoke policijske škole, treće fizioterapije Sveučilišta Sjever, na četvrto se mjesto svrstao studij radiološke tehnologije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu te na peto mjesto studij medijski dizajn Sveučilišta Sjever.


Male upisne kvote


Iako na ljestvici prvih pet najpopularnijih studijskih programa u Hrvatskoj nema programa riječkog Sveučilišta, velik broj riječkih studijskih programa svrstao se u sam vrh ljestvice koja broji čak 859 programa. Apsolutni riječki favoriti među ovogodišnjim upisnicima su bili studijski programi iz područja zdravstva i medicine, jer gotovo svi programi Fakulteta zdravstvenih studija za jedno su upisno mjesto primili čak više od 20 prijava. Tako se za 30 upisnih mjesta studija fizioterapije natjecalo čak 639 kandidata, a za 15 mjesta studija radiološke tehnologije njih 351, odnosno jedno upisno mjesto tog programa željelo je čak 23 budućih brucoša. Za 40 upisnih mjesta studija sestrinstva bile su 403 prijave, a za 15 mjesta studija primaljstva 58 prijava.


Razlog tako velike borbe za programe Fakulteta zdravstvenih studija dekan prof. dr. Alan Šustić vidi u činjenici da se radi o deficitarnim zanimanjima.


– Svi naši studijski programi vrlo su atraktivni jer otvaraju mogućnost napredovanja kroz diplomsku razinu studija, ali i garantiraju radno mjesto. Današnje generacije prilikom odabira fakulteta gledaju da upišu nešto što će im omogućiti brzo zaposlenje, a svi studiji našeg fakulteta upravo to nude. Ono što je tragično je da imamo male upisne kvote zbog kadrovske limitiranosti. Kad ne bi postojala ta limitiranost, mogli bismo upisati daleko veći broj studenata – ističe dekan.Ništa lakše nije bilo dobiti upisno mjesto na riječkom Medicinskom fakultetu, jer za 138 mjesta studija medicine prijavilo se 1.111 kandidata, a za 30 mjesta dentalne medicine bilo je zainteresirano 339 upisnika.

Tražena i gluma




Kao i na razini Hrvatske i u Rijeci je bio tražen studij psihologije kojeg je željelo upisati 360 kandidata, a upisna kvota iznosila je svega 40 mjesta.


Riječki maturanti ove godine među poželjnije studijske programe ubrojili su i studij informatike koji je za 50 mjesta primio 449 prijava, a tražio se i studij računalstva za čiju se upisnu kvotu od 52 mjesta natjecalo 446 kandidata. Nije bilo lako doći ni do upisnog mjesta studija gluma i mediji koji je za 12 mjesta zaprmio 94 prijave. Među traženije studijske programe ubraja se i program pedagogije koji upisuje svega 17 kandidata, a prijavilo se njih 350.


Nešto više prijava, njih 388, bilo je za 50 mjesta studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a s 343 prijave za 64 upisna mjesta među traženije programe svrstao se i studij nautike i tehnologije pomorskog prometa. Tražen je bio i studij engleskog jezika i književnosti koji je želio upisati 241 kandidat, a uspjelo je svega njih 45.