Promocija u EU

Europarlamentarac Valter Flego i riječko Sveučilište potpisali ugovor o suradnji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija su na Pravnom fakultetu potpisali sporazum o suradnji kojim će se štititi i promicati interesi hrvatskog sustava znanosti u odnosima prema Europskom parlamentu.


Cilj sporazuma je i povezivanje hrvatske znanosti i gospodarskog sektora te aktivnosti zastupnika u EP-u, kao i rad na poticanju inovacija i istraživanja na području Hrvatske, jačanje nacionalne i regionalne politike i programa za istraživanje i inovacije, rad na unapređivanju znanstvene infrastrukture te kapaciteta za istraživanje i inovacije, kao i jačanje povezivanja znanosti s industrijskim i javnim sektorom.


Navodeći kako je u Hrvatskoj potreban trijalog politike, privatnog sektora i čitave znanstvene zajednice Flego je kazao da je upravo to razlog formaliziranja suradnje s riječkim Sveučilištem.




– Iskustvo riječke akademske zajednice uvelike će definirati moje stavove oko važnih programa kao što je Horizon, europski program za inovacije i istraživanja. Moramo učiti na svojim greškama. Ne smije nam se ponoviti pogreška da povučemo manje sredstava nego što u ovakve programe uplaćujemo, istaknuo je europarlamentarac. Ujedno se osvrnuo i na program Digitalna Europa kojim će se kao izvjestitelj baviti idućih godina i koji, prema njegovoj ocjeni, može donijeti jako puno dobroga.


Dodajući kako se važne odluke za Hrvatsku donose upravo u Bruxellesu, rektorica je kazala kako je u pokušaju uspostave komunikacije sa zastupnicima inicijativa bila obostrana, a Flego se maksimalno angažirao kako bi započeo konkretnu suradnju s akademskim zajednicama.


– Mi smo više nego zainteresirani da se naš glas čuje u Parlamentu. Pravni fakultet nije slučajno domaćin, već je on naša vodeća sastavnica što se EU politika tiče. Prvi kolegij prava EU-a u Hrvatskoj pokrenut je upravo na ovom fakultetu. Naš se Pravni fakultet promovira u instituciju vodeću u europskom pravu. Sigurni smo da na obostrano zadovoljstvo možemo promovirati naše interese. Naravno jedan o naših ciljeva je i promicati europske vrijednosti, ali i razvijati mogućnosti prijavljivanja na EU fondove, kazala je rektorica.


U sklopu potpisivanja sporazuma Flego je održao i predavanje studentima o svom radu unutar parlamentarnih odbora, procedurama donošenja zakona te praksi lobiranju unutar Parlamenta.


Naime, Flego je u Europskom parlamentu član treće najsnažnije političke grupacije – Renew Europe – Obnovimo Europu, kao i dvaju parlamentarnih odbora – ITRE i TRAN – Odbora za industriju, istraživanje i energetiku te Odbora za promet i turizam. Prvi je potpredsjednik izaslanstva za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore te član izaslanstva za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.