Korekcija

Energo još šuti o pojeftinjenju: Nova sezona grijanja donosi nižu cijenu fiksnog dijela računa

Marinko Glavan

Korekcija cijena trebala bi stupiti na snagu već idućeg mjeseca  / Foto Sergej DRECHSLER

Korekcija cijena trebala bi stupiti na snagu već idućeg mjeseca / Foto Sergej DRECHSLER

Upitno je što donosi novi Pravilnik koji je u pripremi te hoće li njegove odredbe opet uzrokovati pojave ekstremno visokih računa



RIJEKA – U novu sezonu grijanja korisnici toplinske energije iz Energovih toplana, neslužbeno saznajemo, ući će s nižom cijenom instalirane snage, odnosno fiksnog dijela računa, kao rezultat racioniziranih troškova poslovanja. Koliko će pojeftinjenje biti u odnosu na sadašnjih 19,3 kune po kilovatu, iz Energa nisu željeli potvrditi, no korekcija cijena trebala bi stupiti na snagu već idućeg mjeseca.


Oko instalirane snage već su se u više navrata lomila koplja, jer su je korisnici dužni plaćati kroz svih 12 mjeseci u godini, bez obzira na to grijali se ili ne, a prema mišljenju brojnih stručnjaka upitna je i metoda izračuna prema snazi izmjenjivača topline u podstanicama zgrada, posebno u zgradama koje su postavile novu toplinsku izolaciju na fasadu. U Energu i njima obračunavaju instaliranu snagu prema snazi izmjenjivača, tvrdeći da se za promjenu prvo mora ugraditi izmjenivač manje snage, iako Mrežna pravila jasno navode kako je za to dovoljan elaborat ovlaštenog inženjera.


Izmjene Pravilnika


Uštede koje će se ostvariti nižom cijenom instalirane snage, mogle bi poništiti odredbe novog Pravilnika o raspodjeli troškova i obračunu toplinske energije koji je u pripremi, a za kojeg još nije poznato što će sve sadržavati, osim da će u njemu prvi put biti uvrštene i odredbe o korekcijskim faktorima za položaj stana u zgradi, po uzoru na slične u nekim drugim državama, čime bi se prilikom raspodjele troškova barem donekle u ravnopravan položaj stavili vlasnici stana koji, primjerice, ima tri vanjska zida, s onima čiji je stan s tri strane okružen drugim stanovima.





Što se tiče isključenja čitavih zgrada s Energovog opskrbnog sustava ono je u Rijeci uspješno izvedeno na sedam stambenih zgrada, s ukupno oko 250 korisnika, koje su mahom instalirale vlastite plinske kotlovnice, a na primjeru zgrade u Kontuševoj ulici sa šezdesetak stanova, ostvarene su uštede od dvadesetak posto u odnosu na troškove dok je zgrada bila u sustavu Energa.



Pravilnik je posljednji put mijenjan prošle sezone, kada je u njega uvrštena odredba prema kojoj distributer, u slučaju tehnički nelogičnih računa, kakvi su se pojavljivali u zadnjih nekoliko godina, u ekstremnim slučajevima i u iznosima od pet-šest tisuća kuna, može primijeniti vlastiti model raspodjele troškova, odnosno omjer u kojemu će troškove obračunati prema površini grijanog prostora u odnosu na očitanje s razdjelnika.


Prema tvrdnjama iz Energa, ta je odredba omogućila da se gotovo u cijelosti eliminira pojava ekstremno visokih računa.


– Najbolji dokaz tome je da u prošloj sezoni praktički nismo zaprimili niti jednu pritužbu korisnika zbog tehnički nelogičnih računa. Pravilnik nam je omogućio da, kada uočimo da se u pojedinim zgradama pojavljuju takvi računi, odredimo drugačiji model raspodjele, što je rezultiralo znatno pravičnijim obračunom troškova toplinske energije, tvrdi direktor Energa Sanjin Kirigin, dodajući kako bi ukidanje te odredbe bilo štetno, ponajprije za korisnike centralnog grijanja.


Upitno je hoće li odredba ostati i u novom Pravilniku, za čije donošenje se čeka formiranje nove vlade. Ako ona bude ukinuta, lako bi se moglo dogoditi da se u pojedinim zgradama ponovi scenarij astronomskih računa, pogotovo u onima gdje se prema očitanju s razdjelnika obračunava najveći dio troškova, a prema površini tek deset do dvadeset posto.


Ništa nije sigurno


Također je upitno i hoće li se novim Pravilnikom riješiti pitanje lakšeg individualnog isključenja s distributerske mreže, koje kao jedan od osnovnih zahtjeva postavljaju brojne udruge građana okupljene zbog previsokih cijena toplinske energije, pa tako i riječka inicijativa Protiv skupog Energa.



Prosječni račun za prosinac 2015. godine, prema službenim podacima Energa, iznosio je 439 kuna, plus potrošnja tople vode, odnosno ukupno 559 kuna, dok je za siječanj 2016. godine iznosio 519 kuna, odnosno 639 kuna s potrošenom toplom vodom, a za veljaču ove godine 435, odnosno 555 kuna.



Sama cijena potrošene toplinske energije iz Energovih toplana, nakon dramatičnog poskupljenja 2014., prošle je godine dva puta smanjivana, prvo u svibnju s 0,50 kn po kilovatsatu na 0,47 kn, pa u studenom na 0,43 kn po kilovatsatu. U travnju ove godine, cijena je smanjena još jednom, na 0,37 kn po kilovatsatu, čime je izjednačena s cijenom prije poskupljenja. Iako je i takva cijena mnogima neprihvatljivo visoka, još veći potencijalni problem mogle bi biti izmjene Pravilnika, zbog moguće ponovne pojave visokih računa. Stalne izmjene i vrludanja kako zakonodavca tako i distributera u pronalaženju pravičnog rješenja do sad su uglavnom rezultirala nezadovoljstvom korisnika, a jedino što je i pred novu sezonu grijanja sigurno je da ništa nije sigurno, te da Riječani opet moraju strepiti od poštara onih dana u mjesecu kada stižu računi za grijanje.