Seminar u Rijeci

Emocionalna i mentalna stanja opterećuju tijelo. Kako mogu pomoći Bachove cvjetne esencije?

K. B.

Marina Devald u Bachovom centru

Marina Devald u Bachovom centru

Bachove kapi primjenjuju se za pomoć kod strahova, nesigurnosti, nedostatka zanimanja za aktualna zbivanja, usamljenosti, pretjerane brige za dobrobit drugih, za slučajeve hitnoće.  Kako se koriste zainteresirani mogu saznati na seminaru što se od 5. do 7. listopada održava u Rijeci, a vodi ga Marina Devald



Nedavno smo posjetili predivni minoritski samostan u Podčetrteku ispred kojeg se nalazi vrt s više od 250 različitih biljnih vrsta od kojih franjevci rade čajne mješavine, masti i tinkture. Svi se njihovi pripravci mogu kupiti u samostanskoj ljekarni koja je, nakon Pariza i Dubrovnika, treća najstarija ljekarna u Europi. Kad smo u vrtu pronašli biljke koje je u izradi preparata koristio i dr. Edward Bach baš smo se razveselili, kaže Bachova praktičarka Marina Devald i ravnateljica Shiatsu škole Hrvatska, ujedno i jedina u Hrvatskoj licencirana učiteljica za Begining 1 po Ohashi metodi.


Tijekom petnaestogodišnjeg rada s klijentima neprekidno se usavršavala pohađajući brojne seminare, da bi proteklih nekoliko godina u Zagrebu, Rijeci i Opatiji organizirala edukacije iz shiatsua, moksibustije i primjene Bachovih kapi. Iako su joj poznate i druge metode rada na tijelu, nakon edukacije iz više područja opredijelila se za shiatsu i Bachove cvjetne esencije.




– Upoznajući različite osobe počela sam primjećivati da nam raznovrsne tehnike pomažu osloboditi se fizičke napetosti u tijelu. Često su njezin uzrok emocionalna i mentalna stanja koja proživljavamo, koja nas opterećuju i tako oslabljuju naše tijelo. Iz želje da pomognem sebi i drugima, počelo se razvijati moje zanimanje za Bachove kapi, čije je djelovanje usmjereno upravo na naše osjećaje.




Bilo je sasvim logično da učenje o cvjetnim esencijama započnem direktno na izvoru – u Bachovom centru Mount Vernon u Wallingfordu u Velikoj Britaniji. Povezala sam se s licenciranim predavačima iz Centra, te ubrzo počela organizirati i izvornu edukaciju u Rijeci. Godine 2013. postala sam licencirani Bachov praktičar, BFRP (Bach foundation registered practitioners), tako da od tada u Centru „Essentia“ u Rijeci uz edukaciju po originalnom programu imamo i savjetovanja te pripremamo kombinacije  Bachovih kapi u skladu s individualnim potrebama svake pojedine osobe.




Tri godine kasnije odlučila sam prevesti knjigu Priručnik o Bachovim cvjetnim esencijama, autora Stefana Balla. Kao što je metoda doktora Bacha jednostavna za primjenu, tako je i ovaj Priručnik o Bachovim cvjetnim esencijama osmišljen da pomogne da se s lakoćom, kroz vježbe, uči o kapima, napominje Devald te one koji su zainteresirani za Bachovu metodu poziva da joj se pridruže već tijekom prvog vikenda u listopadu i upoznaju svih 38 cvjetnih esencija, kao i način upotrebe Rescue Remedyja, preparata za krizne situacije.


– Od petka, 5. listopada pa do nedjelje 7. listopada saznat ćete tko je bio dr. Bach i kako je fascinantna bila njegova životna priča, kako se koriste esencije, kako s njima možete lakše prebroditi izazove modernog života i “krize” svakodnevice, kako se podržati i pomoći sebi, obitelji, djeci, životinjama, pa čak i biljkama. Više informacija možete dobiti na 091/1404081 ili se javite mailom na [email protected].




Sa željom da se promovira način liječenja koji je osmislio dr. Bach, kao i upotreba Bachovih cvjetnih preparata, napravljena je i web stranica Bahovekapi.hr na kojoj se može saznati više o edukaciji, primjeni Bachovih kapi za pomoć kod strahova, nesigurnosti, nedostatka zanimanja za aktualna zbivanja, usamljenosti, preosjetljivosti na utjecaje i ideje drugih osoba, pretjerane brige za dobrobit drugih, za slučajeve hitnoće.


Dr. Bach je rođen 1886. u Moseleyu, nedaleko Birminghama. Bio je internist, bakteriolog, imunolog, homeopat. Nakon što mu je 1917. godine odstranjen zloćudni tumor na slezeni, njegove kolege prognozirale su mu još samo tri mjeseca života.


Čim se mogao dignuti iz kreveta, Bach je otišao u svoj laboratorij odlučan da vrijeme koje mu je preostalo iskoristi za svoja znanstvena istraživanja. Kako su prolazili tjedni bio je sve snažniji. Tri mjeseca kasnije osjećao se bolje nego ikad. Bach je bio uvjeren da ga je spasilo uvjerenje da njegov život ima svrhu, da ima još toga za napraviti. Godinu nakon što je obznanio da je njegov rad završen, a bilo je to 1936., devetnaest godina nakon što je po mišljenju liječnika trebao umrijeti, preminuo je u svom domu Mount Vernon gdje se danas nalazi Bachov centar.  


– Prave, primarne bolesti čovjeka su mane poput ponosa, okrutnosti, mržnje, samoljublja, neznanja, nestabilnosti i pohlepe. Njihovo uporno ispoljavanje, čak i nakon faze razvoja kad smo ih postali svijesni, dovodi do štetnog ishoda koji poznajemo kao bolest, smatrao je dr. Bach, koji je osmislio sustav liječenja cvjetnim esencijama.