Vremenska prognoza

Ekstremna kiša izostala, ali izdan cijeli niz upozorenja. Evo što najavljuje Rimeteo

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U ponedjeljak navečer stići će i nešto oborina s frontalnim poremećajem, koje lokalno mogu biti obilnije, a nisu isključeni ni lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom



RIJEKA Na vrijeme djeluje ciklona iz Ligurskog mora koja podržava oblačno i nestabilno te iznimno vjetrovito vrijeme. Izostaje najavljena obilna kiša iz razloga što se ciklona zadržava zapadnije od onoga što su svi prognostički modeli složno najavili, a to je položaj u Genovskom zaljevu, piše Rimeteo.


Zato vjetar nije podbacio, a nove nevolje s njim tek se očekuju u ponedjeljak, kada će jugo i u Rijeci biti olujno uz mogućnost orkanskih udara, a kasno navečer okrenut će i na olujan jugozapadnjak. U gorju može biti orkanskih udara južnog vjetra.


U ponedjeljak navečer stići će i nešto oborina s frontalnim poremećajem, koje lokalno mogu biti obilnije, a nisu isključeni ni lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, najavljuje Rimeteo.


Obilne oborine




Obilne oborine mjestimice u PGŽ nisu izostale u nedjelju. Nije to ona ekstremna kiša koju su modeli prvotno najavljivali, ali kiša je itekako padala, posebice kad je jugo malo oslabjelo, u poslijepodnevnim satima.


Prema mreži Pljusak, najkišovitije lokacije u PGŽ do 20 sati su bile Baška sa 69 milimetara kiše, Platak sa 65, Treskavac (54), Rijeka (Pehlin), Crikvenica, Brešca s 48  i Permani sa 40 milimetara kiše. Na službenim postajama u PGŽ Rab i Mali Lošinj također su dobili obilniju kišu, tamo je palo 62, odnosno 60 milimetara.


Valja izdvojiti Senj sa 124 litre kiše po četvornom metru. Zbog obilne kiše poplavile su ulice, a intervenirali su i nadležne službe.


Izdani meteoalarmi


DHMZ je izdao cijeli niz upozorenja za riječko područje. Crveni meteoalarm izdan je zbog mjestimice vrlo obilne kiša. količina oborine 70-120 mm. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.


Crveni meteoalarm na snazi je i zbog jakog i olujnog juga s orkanskim udarima, osobito u drugom dijelu dana. srednja brzina vjetra 55-90 km/h. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.


Narančasti meteoalarm izdan je za lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme, osobito u noći na utorak. vjerojatnost grmljavine > 80 %. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.