Dan otvorenih vrata

EMIRATES PONOVO U POTRAZI ZA KABINSKIM OSOBLJEM U RIJECI Dobra plaća i uvjeti života mamac za kandidate

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA – U posljednja dva mjeseca velika svjetska međunarodna aviokompanija Emirates danas je drugi put organizirala »Dan otvorenih vrata za nove članove kabinskog osoblja« u riječkom hotelu Jadran, a mogućnost priključivanja kabinskom osoblju te kompanije privukla je četrdesetak kandidata ne samo iz Rijeke, već i iz cijele Hrvatske pa i Slovenije.


Odaziv kandidata bio je na razini posljednje potrage Emiratesa za novim osobljem, a kako su nam ispričali sami kandidati daleko je to od onoga što je bilo nekada kada Hrvatska nije bila EU članica. Tada je, kaže Domagoj Jureša, bilo i po dvjestotinjak kandidata koji su svoju bolju budućnost vidjeli u dobivanju mjesta u toj aviokompaniji.


– Ovo mi je drugi put da pokušavam ući u Emirates, ali taj prvi put se ne može ni računati, jer tada sam imao 19 godina i odmah su mi rekli da nemam tu što tražiti jer dobna je granica 21. godina. Tada je bilo 200 kandidata, ali tada još nismo bili u EU, a sada kada su ljudi iz Hrvatske otišli i nije tolika navala. Po zanimanju sam ekonomist i radim sezonski u eksluzivnim hotelima, a imam i međunarodnu licencu za spasioca. Sada je sezona gotova i želio bih imati stalno radno mjesto. Ipak je sezonski posao sezonski i ne može se uspoređivati sa stalnim mjestom, a i plaća je ovdje dobra, kaže Domagoj.




Domagoj Jureša


Domagoj Jureša



Ta dobra plaća iznosi oko 15 tisuća kuna. To bi mu dodaje, omogućilo normalan život, a bilo bi i za pomoć roditeljima.


– Znate kako je. Svi smo mi u nekim kreditima, a ovo je privlačno za mlade ljude. Bio sam na njihovoj prezentaciji i ne nudi se samo dobra plaća nego su i ostali uvjeti dobri, ističe Domagoj.Ti ostali uvjeti uključuju različite pogodnosti poput neoporezivih prihoda, besplatnog zajedničkog smještaja u visokokvalitetnim smještajnim jedinicama u Dubaiju, besplatan prijevoz do i od radnog mjesta, zdravstveno i dentalno osiguranje te ekskluzivne popuste na kupovinu i različite aktivnosti u slobodno vrijeme za vrijeme boravka u Dubaiju. Paket također uključuje atraktivne povlastice za putovanja diljem Emiratesove svjetske mreže destinacija koje se nalaze na šest kontinenata, a sve to bilo je mamac i da u hotel Jadran dođe i Sanela Babić. 


– U životu treba sve probati, a ja ovo baš želim probati. Radim u Rijeci već tri godine, a iako sam prvostupnik ekonomije radim u ugostiteljstvu, otkriva Sanela.


Budući zaposlenici Emiratesa moraju zadovoljiti cijeli niz kriterija, no kako navodi Sanela ni na sam razgovor za posao nije se moglo tek tako doći.


– Za razgovor je potrebno imati određeni outfit. Obavezno je odijelo, cipele na petu, kosa skupljena u punđu, jaka šminka, a propisano je i da boja ruža mora biti crvena, priča Sanela.


Sanela Babić i Lana Kustec / Foto M. Gracin


Sanela Babić i Lana Kustec / Foto M. Gracin



Kandidati koji nemaju minimalni doseg od 212 centimetara prilikom stajanja na prstima poslu u Emiratesu ne moraju se ni nadati, a u nadi da će postati dio te konstatno rastuće komapnije iz Zagreba u Rijeku je stigla Lana Kustec.


I ona je po zanimanju ekonomistica, ali nezaposlena.


– Došla sam jer želim probati nešto drugačije. Ovo je izazov, nove mogućnosti i sasvim drugačiji način života i to je ono što me motiviralo da napravim mali izlet iz Zagreba u Rijeku, napomenula je Lana. 


U Emiratesu trenutno radi više od 200 članova kabinskog osoblja iz Hrvatske, a Hrvati su jedna od 135 nacionalnosti kabinskog osoblja koje se brine o putnicima te aviokompanije.