Popularizacija sporta

Duh olimpizma u srcu Rijeke: Uz podizanje zastave na Korzu obilježen Hrvatski olimpijski dan

Ljiljana Hlača

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ



RIJEKA Petstotinjak mališana je sudjelovalo u programu proslave Hrvatskog olimpijskog dana na Korzu, a središnji događaj ove manifestacije bilo je podizanje olimpijske zastave. U podizanju zastave sudjelovali su mladi sportaši – Nika Budić, Corina Babić, Carolina Bajrić, Anton Sablić, Ani Pugel, Mia Rose Edmond, Chiara Vata i Gabrijel Milovanović. Cilj ove manifestacije je popularizacija sporta u djece i mladih.


Podizanju zastave nazočio je boksač Mario Šivolija Jelica iz Kluba riječkih olimpijaca, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te zamjenik župana PGŽ Marko Boras Mandić. Mario Šivolija Jelica pozvao je djecu da se počnu baviti sportom kako bi Rijeka imala još više olimpijaca, dodajući da je sport ipak najbolji promotor Lijepe Naše, da bi se zamjenik župana Marko Boras Mandić osvrnuo na dobru sportsku infrastrukturu koju Rijeka ima, a koja je rezultat sustavnog ulaganja.


– Svrha sporta nije samo zdrav život već su tu i neke druge kvalitete koje on donosi to je prije svega druženje, razvijanje prijateljstva, rekao je jučer riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Lijepo je osvojiti medalje, ali da bi se u tome uspjelo mora se krenuti rano, poručio je dalje.U sklopu programa na najpopularnijoj riječkoj šetnici predstavljeno je 19 sportova: atletika, boćanje, boks, bridž, disc golf, fitnes-zumba, gimnastika, judo, karate, kendo, košarka, odbojka, plivanje, ronjenje, rukomet, sinkronizirano plivanje, sport osoba s invaliditetom, teakwando, tenis, vaterpolo i veslanje. A za sve one koji su u tom trenutku osjetili sportski poziv – bili su tu i brojni treneri, voditelji udruga i klubova koji su svim zainteresiranim građanima, ali djeci bili na raspolaganju, ustupajući im potrebne informacije.

Riječko obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana organizirali su Zajednica sportova PGŽ-a i Riječki sportski savez. Manifestaciju od 2007. godine obilježava Hrvatski olimpijski odbor s ciljem poticanja građana svih dobnih skupina na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade.




Oni koji jučer nisu bili na Korzu a žele upisati dijete na neki sport tu je i Univerzalni vodič za upis djece u sportske klubove koji je dostupan na stranicama Riječkog sportskog saveza www.rss.hr i Zajednice sportova Primorsko-goranske županije www.sport-pgz.hr.