Spasili dvoje Belgijanaca

Dramatična akcija spašavanja u olujnom moru kod Njivica: ‘Vidjeli smo samo ruke kako mašu’

Slavica Kleva

Sasvim slučajno odaberem rutu između Malinske i Njivica i najedanput, iz mora na pet metara udaljenosti ugledam prsluk i uzdignute ruke muškarca. Na rubu snaga, u šoku



RIJEKA Gotovo nevjerojatnu priču o spašavanju dvoje iznemoglih jet skijaša u četvrtak oko 18 sati nadomak Njivica, na pet nautičkih milja od obale usred naleta olujne, na mahove orkanske bure i valova od tri metra, ispričali su nam supružnici Dorijan i Amela Curać koji su se vraćali s kraćeg putovanja u matičnu luku Bakar.


– Desetmetarskim brodom Damor furia 900 plovili smo iz pravca Glavotoka prema Bakru brzinom od 17 do 18 nautičkih milja. Kao iskusni pomorski časnik s 25 godina staža, ukopčao sam radar i stalno provjeravao uređaje. Supruga mi je čak i spočitnula u jednom trenutku da šta stalno gledam u uređaje, da gledam naprijed, jer vidiš kako zapljuskuju veliki valovi. No, na radaru sam negdje kod Malinske ugledao točkicu, ali ništa drugo se nije vidjelo. No proradio mi je instinkt, odlučio sam se približiti »točkici«, ali na 300 metara ja još ništa nisam vidio. Tek negdje na udaljenosti od 12 metara supruga je viknula da je to je neka barčica, sigurno se odvezala i pluta. Tek kad smo došli na deset metara shvatili smo da je riječ o jet skiju, da pluta i da je napušten, prepričava nam događaj Curać.


Borba s valovima 


Ježi se i na samu pomisao što je tek uslijedilo.




– Na jet skiju sam ugledao oznaku 188-OM, no znao sam da nešto tu ne štima, nazvao sam 112, javio poziciju na kojoj smo se nalazili i što smo pronašli, pa su me odmah spojili s Lučkom kapetanijom. Na karti sam obilježio mjesto pronalaska jet skija, a iz Lučke kapetanije su rekli da ga pokušam vezati i da se odvezem, ali mi se ipak učinilo da trebam ostati i pričekati kontakt kapetanije s vlasnikom jet skija i tek potom krenuti u tegalj, kazuje Curać i nastavlja:


– Tad je počela »borba« s jet skijem, valovi su bili ogromni, nismo ga mogli dohvatiti, brod od pet tona dole, ski jet od 400 kilograma gore. Najmanje petnaest minuta smo ga vezivali, supruga je u jednom trenutku skoro pala s broda jer je pokušavala uhvatiti konop. No ipak smo ga uspjeli privezati. I što tad, u tegalj u Malinsku, Njivice ili Omišalj? Lučki kapetan kazao nam je gdje god hoćemo. Ali meni vrag ne da mira. Pitam se kako netko nešto može izgubiti, a da nije prijavio, supruga se slaže sa mnom, komentira da će netko izgubiti »nekretninu«, a ona glavu. Moja odluka je bila slučajna, odlučio sam ići prema Njivicama, ali nešto me kopkalo, još jednom sam provjerio jet ski i vidio da nema na njemu sigurnosni ključ. Ako je netko i bio na tom jet skiju, ključ mora biti uz nautičara, ali dio ostaje na plovilu, priča nam Curać.


A gdje su putnici 


Možda nakon minute, javlja mu se na telefon vlasnik i kaže mi da ga je zvala Lučka kapetanija i obavijestila da su našli jet ski.


– Kažem mu da ga teglim u Njivice, a s druge strane telefona četiri sekunde tajac, muk. Jer on zna, a ja ne znam. »A gdje su putnici?« pita me u jednom dahu. Koji putnici, pitam ja, a on odgovara: »Dvoje stranca«. Pitam ga je li prijavio nestanak, odgovara da još nije, da ih traže. Kratko sam mu rekao da prijave nestanak i završili smo razgovor. Nazvao sam 112 i obavijestio ih da je dvoje ljudi u moru na toj poziciji. Pribrao sam se i odlučio da ćemo krenuti u potragu. Sasvim slučajno odaberem rutu između Malinske i Njivica i najedanput, iz mora na pet metara udaljenosti ugledam prsluk i uzdignute ruke muškarca. Na rubu snaga, u šoku. »Hvala vam, hvala vam«, govori nam, dok ga nagovaram da se ulovi za jet ski jer se lakše popeti se na njega, nego na brod. Pitam ga je li još netko s njime, on odgovara – djevojka. Vozio sam još četiri, pet minuta kada sam ugledao u moru još dvije ruke kako mašu. More ih je odvojilo najmanje 500 metara. Ona je bila u potpunom šoku. Kad se i ona popela na jet ski, zagrlili su se i opet pali s njega, mislio sam da će se utopiti, bili su bez snage. Zvao sam Pomorsku policiju, obavijestio ih o nezgodi i krenuli prema Malinskoj. Komunicirao sam cijelo vrijeme samo da se ne sruše, dramatično nam prepričava Curać.


Bez komentara 


Tad su naišli na gliser iznajmljivača jet skija.


– Ukrcali su ih u brod, zahvalili nam što smo ih našli, iako su u moru bili više od sat vremena. Jedino što sam ih zamolio jest da obavijeste 112 i da im kažu da smo predali pronađene osobe. No, nakon pola sata kad smo stigli u Bakar, zovu nas s 112 i pitaju zašto nismo javili da smo pronašli nautičare koji su pali u more. Nakon objašnjenja, zahvalili su nam se, zaključuje Curać.


Vlasnik koji je iznajmio jet ski strancima nije previše htio razgovarati o incidentu, tek je uspio reći da su Belgijanci otišli kući i da su se brzo oporavili od neugodnog iskustva.