Posthumno priznanje

Dr. Zlatko Tomašić je Junak Domovinskog rata jer u ratu i u miru činio dobra djela

Barbara Čalušić

Luki Tomašiću, priznanje za njegovog oca uručio je dr. Štefan Biro kao izaslanik dr. Vesne Bosanac,  ravnateljice vukovarske bolnice / Snimio Marko GRACIN

Luki Tomašiću, priznanje za njegovog oca uručio je dr. Štefan Biro kao izaslanik dr. Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice / Snimio Marko GRACIN

'Zlatko nas nikad nije napuštao. Možemo mu reći veliko hvala i pamtiti ga kao velikog humanista, o čemu svjedoči i njegov posljednji ispraćaj koji će ostati u našim sjećanjima, ali u povijesti Rijeke. A ovo priznanje nije samo priznaje Zlatku, već i svim našim zdravstvenim djelatnicima u Domovinskom ratu. Sjetitie se vozača, bolničara i svih onih koji su bili uz nas. Kad su bili s nama, bilo nam je lakše, rekao je Pavković poručujući kako pokojni dr. Tomašić zaslužuje zdravstvenu ustanovu, ulicu ili trg sa svojim imenom', rekao je Pavković



RIJEKA  Kaže se da se čovjeka prepoznaje po njegovim djelima, pa neka ovo priznanje bude prizanje dobrih djela moga tate, kako u ratu, tako i u miru, poručio je u mramornoj dvorani Guvernerove palače Luka Tomašić, sin dr. Zlatka Tomašića kojem je posthumno dodijeljeno priznanje Junaka Domovinskog rata koje dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91 (UHBDR91) u suradnji s drugim braniteljskim udrugama. 


Uz sina Luku, priznanje svom prerano preminulom ocu i suprugu, primile su kćeri Antea i Marta te supruga Suzana Tomašić. 


Dr. Tomašić koji je iznenada preminuo 2016. godine u dobi od 55 godina, svoj ratni put je kao liječnik započeo na vukovarskom bojištu u samim počecima Domovinskog rata, a kao načelnik sanitetske službe Operativne zone Rijeka upravljao provedbom sanitetske opskrbe ratom zahvaćenih područja u Lici od 1992. godine.





Kao liječnik, bio je časnik za vezu s Hrvatskom vojskom i Ministarstvom unutarnjih poslova za Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županije te voditelj mobilnih kirurško-anestezioloških ekipa koji je od prvih dana sudjelovao u planiranju akcije Oluja na ličkom ratištu.


Dr. Tomašić bio je i ratni zarobljenik, no o svojim danima u zarobljeništvu u Manjači malo je govorio te se nakon rata posvetio humanitarnom radu i svojem pozivu – dječjoj ortopediji.


Zajedno s predsjednikom UHBDR91 Mladenom Pavkovićem posthumno priznanje obitelji dr. Tomašića uručio je dr. Štefan Biro kao izaslanik dr. Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice. Svojeg je kolegu opisao kao domoljuba, humanista i velikog čovjeka.


– Upoznao dr. Tomašića krajem kolovoza 1991. godine kad je došao u Vukovar. No, pravo upoznavanje imali smo kad je naša Udruga liječnika iz Domovinskog rata pokrenula projekt zdravstva Primorja, Istre i Like u Domovinskom ratu. Zlatko nas je nedugo nakon toga napustio, no ja sam si dao u zadatak da ću taj projekt dovršiti njemu u čast, istaknuo je dr. Biro. 


Pavković je pak naglasio da udruga kojoj je na čelu nastoji odati priznanje svim ljudima poput dr. Tomašića i to će nastaviti dok država ne započne s dodjelom odličja junaka Domovinskog rata.



Pavković smatra da generacije koje dolaze trebaju znati tko su oni. 


– Neće nas samljeti, poručio je i nastavio s prisjećanjem na pokojnog dr. Tomašića. 


– Zlatko nas nikad nije napuštao. Možemo mu reći veliko hvala i pamtiti ga kao velikog humanista, o čemu svjedoči i njegov posljednji ispraćaj koji će ostati u našim sjećanjima, ali u povijesti Rijeke. A ovo priznanje nije samo priznaje Zlatku, već i svim našim zdravstvenim djelatnicima u Domovinskom ratu. Sjetitie se vozača, bolničara i svih onih koji su bili uz nas. Kad su bili s nama, bilo nam je lakše, rekao je Pavković poručujući kako pokojni dr. Tomašić zaslužuje zdravstvenu ustanovu, ulicu ili trg sa svojim imenom.