Glazba i gastronomija

Doživite gastronomski put oko svijeta u dva dana na Porto Etno festivalu

Jasmin Đečević

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Sve je spremno za drugi Porto Etno – Festival glazbe i gastronomije koji će se pod sloganom »Put oko svijeta u dva dana« održati 7. i 8. rujna u prostoru Exportdrva na Delti i Riječanima ponuditi obilje odlične glazbe, hrane riječkih nacionalnih manjina, folklorne nastupe te razne radionice za publiku svih uzrasta.


Festival je dio projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 i programskog pravca Kuhinja.


– Porto Etno je najvidljivija manifestacija koja slavi slogan EPK-a »Luka različitosti«, slavi današnju raznolikost Rijeke i raznolikost koju tražimo kroz program EPK-a. Ove je ujedno i završna manifestacija ovogodišnjeg Ljeta u prijestolnicu, nadamo se da su Riječani i njihovi gosti uživali u programima koji su nam u jednom mini obliku dali naslutiti što ćemo imati 2020. – izjavila je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.




Porto Etno / Foto S. Drechsler


Porto Etno / Foto S. Drechsler



Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel posebno je naglasio činjenicu da se Porto Etno nastavlja na nekadašnju Etno smotru.


– Od početka planiranja EPK-a složili smo se da nećemo smišljati neke nemoguće stvari, nego smo cijeli program odlučili bazirati na onome što već postoji u Rijeci i riječkoj tradiciji, ali dati svemu novi sadržaj i vidljivost – objasnio je Obersnel.


Festival počinje u petak u 18 sati kada će svoj spoj tradicije i modernog kuhanja predstaviti učenici opatijske Ugostiteljske škole. Glazbeni dio festivala počinje u 20.30, a prve večeri nastupaju Mihaly Dresch i Antal Brasnyó iz Mađarske, slovenski Širom, Saba Anglana iz Somalije te sarajevska Divanhana. Subota 8. rujna donosi nam kuhanje udruga nacionalnih manjina i nastupe Denise Dantas iz Brazila, Jennifer Cabrere Fernandez iz Meksika, senegalsko-talijanske skupine Bandanera Afrobeat te Esma’s Band Next Generation, orginalnog benda legendarne Esme Redžepove. Ne smijemo zaboraviti ni kućni Porto Etno orkestar kojeg predvodi umjetnički direktor festivala Zoran Majstorović kao ni zanimljive radionice za najmlađe.


– Prošle godine se dodatni program pokazao kao izvrsna stvar, festival je sadržajno prilagođen za gotovo sve generacije, od najmalađih do baka i djedova, a to želimo zadržati i dalje – rekla je idejna začetnica festivala Jelena Tondin.


Franka Blažić iz Interdisciplinarnog kolektiva Manufaktura osvrnula se na dugogodišnji rad s nacionalnim manjinama.– U svijetu u kojem živimo jako je važno ne samo tolerirati različite kulture nego ih i upoznati odnosno doživjeti – zaključila je Blažić.Ulaz na Porto Etno festival i sva događanja je besplatan, dok će se hrana naplaćivati po 10 kuna.