Spoj znanosti i gospodarstva

Dogovoren nastavak partnerstva u jedinstvenom doktorskom studiju Medicinska kemija

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, Institut Ruđer Bošković i tvrtka Fidelta d.o.o. jučer su radnim sastankom obilježili višegodišnju uspješnu suradnju te dogovorili daljnje partnerstvo koje se prvenstveno bazira na zajedničkom doktorskom studiju Medicinska kemija u čijem izvođenju sudjeluje i riječki Medicinski fakultet.


Navodeći kako je riječ o studiju koji je pokrenut prije 10 godina, rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija istaknula je da se studij izvodi i u Rijeci i u Zagrebu, a program je koncipiran na način da zadovoljava potrebe tržišta rada za visokokvalificiranim kadrom u farmaceutskim i istraživačkim kompanijama.


U smislu unapređenja tog jedinstvenog studijskog programa jučer je osnovano i Vijeće doktorskog studija, a kao posebnu vrijednost studijskog programa ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, prof. dr. David Smith, istaknuo je povezanost s gospodarstvom, industrijom i znanošću.




– Ovaj studij primjer je objedinjavanja visokog obrazovanja i gospodarstva. Prilikom njegovog pokretanja uočili smo veliki nedostatak na obrazovnom tržištu koji je imao doktore kemije, ali ne i doktore medicinske kemije, kazao je Smith.


U kontekstu povezanosti znanosti i gospodarstva prof. dr. Milan Mesić iz Fidelte kazao je da je ta tvrtka otvorena za zapošljavanje doktoranata koji dolaze s tog studija i donose kvalitetu, a predstavljajući sam program studija doc. dr. Ivana Ratkaj s Odjela za biotehnologiju navela je da studij trenutno broji 61 studenta, a do sada je doktorat steklo njih 18.


Program studija kontinuirano se nadopunjuje prema potrebama i strukturi tržišta rada, a veliki naglasak tijekom studiranja stavljen je na usavršavanje i znanstvenu aktivnost studenata, dok planovi za budućnost studija idu prema njegovoj internacionalizaciji i potpunom prelasku na izvođenje nastave na engleskom jeziku, čime bi program postao atraktivan i za strane studente.