Opasan nogostup

‘Dođite, to morate vidjeti’: Stanovnici Svetog Kuzma zbunjeni radovima na mjesnoj prometnici

Edi Prodan

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Nije proširenje ceste, već nogostup



RIJEKA Dođite, to morate vidjeti. U dva su dana dovukli mehanizaciju, ostrugali rub ceste, i sad kreće asfaltiranje. Sve bi bilo u najboljem redu da se i s ovim komadom ceste nastavlja pločnik, nogostup koji je napravljen do jedne granice, ali ne – ovo će biti samo proširenje ceste koje će navodno imati tek crtu na kolniku koja bi trebala imitirati nogostup. Koliko je to sigurno, možete samo zamisliti, a ono čega se najviše bojimo – da neko dijete ne strada. Bojimo se naprosto da se zbog pedesetak metara rubnika, nekoliko stotina ili koje tisuće kuna ovaj prometni spoj ne pretvori u – cestu smrti.


Sukus je to prosvjeda ogorčenih mještana Svetog Kuzma zbog građevinskih radova u njihovoj blizini. Riječ je o cesti koja povezuje spoj puteva što vode u Sv. Kuzam i one prema Dragi, s brzom prometnicom koja od Bakra ide prema Industrijskoj zoni ili Kukuljanovu. Tim se putem kreće velik broj pješaka, pa tako i djece.


Dobili smo komentar vezano za ovaj slučaj od Rijeka prometa. U njihovom odgovoru stoji da uređenje koridora na nerazvrstanoj cesti u Ulici Sv. Kuzam (bivša lokalna cesta oznake L 58053) proizlazi iz prioriteta MO Sv. Kuzam za 2018. godinu i previđa radove na uređenju bankine tako da se očisti površina uz kolnik prometnice u prosječnoj širini 1 metara i dužini od oko 130 metara do spoja sa postojećim nogostupom.




Dakle, ne radi se proširenju kolnika već o pripremi za izgradnju pješačke komunikacije. Dodaje se još i to da će se ovim zahvatom zadovoljiti svi zakonski propisi u dijelu horizontalne i vertikalne signalizacije.


– Za kraj treba pojasniti da se ne radi o brzoj cesti, već cesti u naseljenom mjestu na kojoj je obavezno ograničenje brzine 40 kilometara na sat, zaključak je ovog poduzeća.