32 škole očekuju 2.400 osmaša

Do 10. srpnja učenici biraju srednjoškolski obrazovni program

Ingrid Šestan Kučić

Prijavama je počela groznica srednjoškolskih upisa / Snimio Vedran KARUZA

Prijavama je počela groznica srednjoškolskih upisa / Snimio Vedran KARUZA

Osmašima se ukupno nudi 5 gimnazijskih programa, jedan petogodišnji strukovni, 37 četverogodišnjih strukovnih, 35 trogodišnjih strukovnih te dva dvogodišnja programa, kao i 3 umjetnička i 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju



RIJEKA  Za tisuće osmaša danas u podne krenule su prijave srednjoškolskih programa u kojima žele nastaviti svoje obrazovanje, a 32 primorsko-goranske srednje škole ove im godine nude 89 obrazovnih programa.


Prijave osmaša za upis traju sve do 10. srpnja, a ogledne ljestvice poretka bile su vidljive već sinoć.  Što se tiče roka prijave iznimka su obrazovni programi koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja.


Ove godine primorsko-goranske srednje škole očekuju 2.400 novih učenika, što je u odnosu na lani stotinjak osmaša više, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 13. srpnja.




Svaki razredni odjel imat će maksimalno 24 učenika, a među novim programima koji se nude učenicima su drvodjeljski tehničar dizajner u Strojarsko brodograđevnoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja, program pomoćnog kuhara i slastičara za učenike s teškoćama u razvoju u Srednjoj školi  dr. Antuna Barca Crikvenica te program jezične gimnazije u Srednjoj talijanskoj školi.


Osmašima se ukupno nudi 5 gimnazijskih programa, jedan petogodišnji strukovni, 37 četverogodišnjih strukovnih, 35 trogodišnjih strukovnih te dva dvogodišnja programa, kao i 3 umjetnička i 5 programa za učenike s teškoćama u razvoju, a svake godine u gimnazijske programe upisuje se 30 posto primorsko-goranskih učenika, u četverogodišnje i petogodišnje strukovne programe 67 posto učenika, dok trogodšnje strukovne programe bira 17 posto učenika, a umjetničke njih 3 posto.


Inače, za upis u prve razrede srednjih škola kandidatima se vrednuju i boduju zajednički, dodatni i poseban element. Vrednovanjem zajedničkog elementa za upise u gimnazijske programe i četverogodišnje strukovne škole, najviše se može steći 80 bodova. 


Za upis u trogodišnje škole maksimalan broj bodova je 50, dok je za upis u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju manjem od tri godine maksimum 20 bodova.


Jesenski upisni rok ove godine započinje 21. kolovoza, prijave srednjoškolskih programa završavaju 27. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 30. kolovoza.