Projekt Pokret

Dječji vrtić Viškovo dobio prostor za slobodan pokret i spontanu igru

Biljana Savić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Multifunkcionalni prostor posebice je namijenjen senzornoj igri i istraživanju, što je važno za djetetov razvoj



VIŠKOVO U Dječjem vrtiću Viškovo, u povodu Međunarodnog dana dječjih prava, otvoren je multifunkcionalni prostor za slobodan pokret, senzomotoričko poticanje razvoja te spontanu igru. Prostor je uređen kroz projekt Pokret, osjet, igra za koji su osigurana sredstva u iznosu od 45.132,62 kuna, od čega je Zaklada Hrvatska za djecu dodijelila projektu 22.333,87 kuna, a ostala sredstva osigurana su iz vlastitih sredstava vrtića, odnosno Općine Viškovo.


– Ponosna sam što Dječji vrtić Viškovo na poseban način obilježava Međunarodni dan dječjih prava. Sa svim idućim projektima činit ćemo sve da svaki dio ovoga vrtića bude po mjeri djeteta i da dijete uživa u svakom kutku, kazala je na jučerašnjoj svečanosti ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.


Inače, Dječji vrtić Viškovo jedini je vrtić na području općine Viškovo koji provodi sustavnu integraciju djece s teškoćama i omogućuje djeci s teškoćama i njihovim roditeljima skrb o djetetu unutar mjesta stanovanja.




– To dodatno pojačava potrebu za kvalitetno osmišljenim prostorom i educiranim djelatnicima koji će djeci s i bez teškoća omogućiti najkvalitetnije uvjete za rast i razvoj. Ovim projektom, prostor bivše blagovaonice i prostor hodnika ispred nje je adaptiran i opremljen čime smo dobili multifunkcionalni prostor za rad s djecom posebice namijenjen za senzorna poticanja razvoja. Senzorna igra i istraživanje važni su za djetetov razvoj, jer djeca se tako uče senzornoj integraciji što je posebice važno za djecu s teškoćama. Kako bi se omogućilo da odgojitelji DV-a Viškovo koji aktivno integriraju dijete s teškoćama u skupinu imaju potrebna znanja i vještine, u sklopu projekta predviđaju se i aktivnosti edukacije odgojitelja i stručnih suradnika u okviru specijaliziranog seminara, kazala je Lončarić.


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović je, napominjujući da Dječji vrtić Viškovo pohađa 260 djece, podsjetila da bi još 50 mališana moglo biti smješteno u odgojno-obrazovni program u sklopu projekta područnog vrtića u Marčeljima koji bi trebao niknuti unutar postojeće nezavršene prizemne zgrade budućeg rekreacijskog centra u Marčeljima, a za to je potrebno čekati sredstva EU-a koja bi izgradnju vrtića sufinancirala sa 85 posto.