Tiskovna konferencija

Direktor 3. maja izvijestio o nastojanju da se pokrene proizvodnja; počinje isplata plaća za veljaču

Orjana Antešić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Vezano uz državna jamstva za novi kredit za završetak kanadske novogradnje 733, samoiskrcavajućeg bulka, direktor "3. maja" rekao je da su svi papiri spremni, no da se jednostavno tehnički nije stiglo sve do kraja odraditi za prošlu sjednicu Vlade te da će najvjerojatnije odluka biti donesena u tjednu koji slijedi jer, potvrdio je Kučan, u Vladi i resornom Ministarstvu gospodarstva svjesni su koliko je presudno vrijeme za završetak ovog broda



RIJEKA Danas, trećeg dana isplate zaostalih plaća trećemajcima Fina je zaključila za uplatama za siječanj i krenulo se sa zaostatkom za veljaču, izvijestio je na  konferenciji za novinare direktor “3. maja” Edi Kučan.


– Očekivali smo, doduše, da će taj proces ići brže, međutim, u Fini uistinu nastoje da taj proces isplata maksimalno ubrzaju. Problem je što u tom redoslijedu znaju pojaviti naši radnici, koji su u međuvremenu otišli iz brodogradilišta, a koji nisu dostavili podatke. I onda, sve dok se takav jedan slučaj ne riješi, ne može se nastaviti s isplatama, objasnio je Kučan.


Na upit novinara znači li to da će taj proces isplate zaostalih plaća potrajati još cijeli idući tjedan, s obzirom da je danas petak, a počelo se tek s veljačom, Kučan i njegova suradnica za financije Mihaela Načinović poručili su kako postoje najave da bi to ipak bilo odrađeno i prije konca idućeg tjedna.




 


snimio Sergej Drechsler


snimio Sergej Drechsler



Zahvalio premijeru


Konferenciju za novinare Kučan je iskoristio za još dvije stvari. Prvi, da se i javno pozovu svi kooperanti i dobavljači na potpis sporazuma, slijedom izjava koje su već dostavili u “3. maj”, a kojima su naplatu glavnine svojih potraživanja stavili u dvogodišnji moratorij dok bi im 15 posto potraživanja bilo isplaćeno odmah.


– Riječ je o sporazumu kojeg su nam pomogli sastaviti u Ministarstvu gospodarstva, a njegovim parafiranjem vjerovnici će dobiti puno čvršće garancije za svoja odgođena potraživanja, objasnio je Kučan.


Iskoristio je priliku da zahvali svim ministarstvima za pruženu ruku suradnje za plan spasa “3. maja”, a posebna zahvala išla je na adresu samog premijera Andreja Plenkovića koji je, istaknuo je Kučan, prepoznao potencijal riječkog brodogradilišta i uvelike pridonio da riječko brodogradilište dobije toliko potrebni financijski vjetar u jedra.


Na upit novinara kada vjerovnici, dobavljači i kooperanti mogu očekivati isplatu 15 posto svojih potraživanja, Kučan je odgovorio kako bi to svakako trebalo uslijediti za najkasnije dva tjedna.


– Sve dok se ne riješi deblokada računa “3. maja”, drugim riječima dok se ne isplate sve zaostale radničke plaće i onaj preostali dio ovrha koje će se riješiti relativno brzo, u dan-dva, zakonski ni ne možemo ništa. Onog trenutka kad se skine i zadnja ovrha, istog trena krećemo sa isplatama prema našim kooperantima i dobavljačima, najavio je Kučan, zamolivši pritom vjerovnike za još mrvicu strpljenja.


Vezano uz državna jamstva za novi kredit za završetak kanadske novogradnje 733, samoiskrcavajućeg bulka, direktor “3. maja” rekao je da su svi papiri spremni, no da se jednostavno tehnički nije stiglo sve do kraja odraditi za prošlu sjednicu Vlade te da će najvjerojatnije odluka biti donesena u tjednu koji slijedi jer, potvrdio je Kučan, u Vladi i resornom Ministarstvu gospodarstva svjesni su koliko je presudno vrijeme za završetak ovog broda.


Kako bi čim više dobili na vremenu, u “3. maju” uspjeli su dogovoriti sa dobavljačem isporuku potrebnih kabela za taj kanadski brod, na što treba čekati minimalno 34 dana da stignu iz Kine, a plaćanje će se obaviti kada kablovi stignu u Rijeku. Riječ je o popriličnoj količini, oko 200-ak kilometara, koji se još trebaju ugraditi u brod čija je isporuka ugovorena za kraj kolovoza iduće godine.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER



Zadovoljan pristupom hrvatskih dobavljača


Inače, danas su se sustavi u “3. maju” počeli puniti plinom, a početkom idućeg tjedna krenut će se i s radovima na novih 400 tona sekcija za jednog kooperanta talijanskog Fincantieria.


Taj posao ugovoren je dok se polako odrađuju sve pripreme i čeka da ovaj dotok financijskih sredstava iz odobrenog kredita od 150 milijuna kuna procirkulira svim kanalima kojima je namijenjen i za što je potreban.


Kučan je najavio da će se polako početi raditi i na kanadskoj novogradnji na kojoj se puni zamah radova očekuje za, prema njegovim procjenama, mjesec dana. U ponedjeljak ekipa iz “3. maja” ide u Pulu, pripremiti tanker “Santiago” za tegalj, a Kučan i njegov suradnik Stevo Zurak zadovoljni su reakcijom kod domaćih dobavljača, od kojih je većina potvrdila da će isporučiti robu i materijal u rokovima koje je tražio “3. maj”.