CACIB Rijeka 2017.

Defile 1.700 lajavaca: U zametskoj dvorani počela Međunarodna smotra pasa

Ljiljana Hlača

Kraljevska  pudla pokazala sucima i publici sve svoje adute / Snimio Marin ANIČIĆ

Kraljevska pudla pokazala sucima i publici sve svoje adute / Snimio Marin ANIČIĆ

Na izložbi koja traje još danas, sudjeluju izlagači iz 23 zemlje, i može se vidjeti čak 1.700 pasa, među kojima i vrlo rijetke pasmine kao što su majmunski pinčer, japanski španijel, porculanski gonič...



RIJEKA Veliki, mali, minijaturni i divovski, čupavi, kratkodlaki, pa čak i oni bez dlake – stotine čovjekovih najboljih prijatelja i njihovih vodiča nastupilo je na prvom danu međunarodne izložbe pasa CACIB Rijeka 2017.


Izložba se održava u Sportskom centru Zamet, a već devetu godinu organizira ju Sportski kinološki klub Rijeka u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.


Na izložbi koja je započela jučer, a traje još danas, riječki pasoljupci ove godine imaju prilike vidjeti čak 1.700 pasa, među kojima i one vrlo rijetke pasmine kao što su majmunski pinčer, boseški ovčar, japanski španijel, porculanski gonič.


 Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Ove godine na izložbi sudjeluju izlagači pasa iz čak 23 zemlje, a najviše je Talijana, zatim su tu domaći vlasnici pasa, pa Slovenci, slijede po brojnosti Austrijanci, Francuzi. Lajavce ocjenjuju istaknuti međunarodni kinološki suci koji su za ovu prigodu došli iz SAD-a, Velike Britanije, Irske, Finske, Belgije, Danske, Njemačke, Italije, Norveške, Španjolske i Hrvatske, a organizatori su zadovoljni što se i ovog puta izložba upriličuje za vrijeme karnevala.



Jučer  se dodjeljivala i nagrada za Cruft’s kvalifikaciju, a psi koji osvoje tu kvalifikaciju imat će pravo sudjelovati na najvećoj svjetskoj izložbi pasa Cruft’s koja se održava u Birminghamu u Engleskoj. Bio je to dodatni razlog zbog kojeg su neki potegli sve do Hrvatske.



Za pse je pak riječ o  vrlo »ozbiljnom trenutku«: već su ih od ranog jutra njihovi vodiči ili vlasnici pripremali da se pokažu u najboljem svjetlu. Jer suci gledaju sve – od dlake pa do hoda.


Gradonačelnik Vojko Obersnel u pozdravnom govoru zaželio je puno uspjeha svim sudionicima susreta, dok je dopredsjednica Sportskog kinološkog kluba Rijeka Mirjana Krstić Arbanas izrazila nadu da će ova izložba ispuniti očekivanja svih sudionika, ali i posjetitelja.


Svi koji su propustili jučerašnji prvi dan izložbe na Zametu, mogu doći i danas te uživati u raznim »pasićima«, i to po simboličnoj cijeni od deset kuna, dok je za djecu ulaz besplatan. Izložba ima humanitarnu notu i sav prihod od prodaje ulaznica ide Udruzi »Veliko srce, malom srcu«, a riječ je organizaciji liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima.