Slavlje u PGS-u

Darijo Vasilić najdugovječniji gradonačelnik u Hrvatskoj: Na Krku i lijevi i desni vuku naprijed zajedno

Marinko Glavan

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Darijo Vasilić jedini je gradonačelnik u Hrvatskoj sa stažom od četvrt stoljeća, sa sedam mandata na čelu Grada Krka, jednog od najuspješnijih gradova u državi, istaknuto je na konferenciji za novinare



RIJEKA U moru hrvatskih političara kojih se prečesto sramimo, ponosni smo što imamo Darija Vasilića – skromnog, poštenog i jednostavnog čovjeka i političara, koji je pokazao da može uspješno i demokratski voditi i Grad Krk i stranku, Primorsko-goranski savez, rekla je Tea Mičić Badurina na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama PGS-a u Rijeci, u povodu 25. godišnjice Vasilićevog prvog mandata na mjestu krčkog gradonačelnika, dužnosti koju obnaša sve do danas, u svom sedmom uzastopnom mandatu.


Darijo Vasilić jedini je gradonačelnik u Hrvatskoj sa stažom od četvrt stoljeća, sa sedam mandata na čelu Grada Krka, jednog od najuspješnijih gradova u državi, istaknuto je na konferenciji.


– Krk je po svim parametrima najuspješniji grad u Hrvatskoj. Od zadovoljstva životom njegovih stanovnika, preko gospodarstva, visine prihoda, korištenja obnovljivih izvora energije, izgrađenosti infrastrukture do zbrinjavanja otpada. Ponosni smo što na čelu stranke imamo najuspješnijeg gradonačelnika u Hrvatskoj, rekao je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, dodavši kako je Vasilić ekspert za lokalnu samoupravu, te veliki pobornik decentralizacije Hrvatske, prema Ivanišu jedne od najcentraliziranijih država u Europi.




Politički tajnik stranke Franjo Butorac istaknuo je da Vasilića odlikuje korektnost i ljudskost u odnosima s drugim ljudima.


– To pokazuje i činjenica da nitko u PGS-u ne želi promjene na mjestu predsjednika stranke, dok se u nekim drugim strankama predsjednicima često radi o glavi, rekao je Butorac.


Sam Vasilić je istaknuo da je čast biti predsjednikom PGS-a i gradonačelnikom.


– Dugo je to razdoblje, četvrt stoljeća. Ali najveće zadovoljstvo i nagrada za rad u tih 25 godina je kada vidimo rast i napredak, a u Gradu Krku i na cijelom otoku taj rast i napredak se itekako vide. Pozicija gradonačelnika Krka važna je, smatram, za cijeli otok, koji svo ovo vrijeme krasi zajedništvo, bez obzira na političku pripadnost vodstva pojedinih jedinica lokalne samouprave. Svi plovimo zajedno.


Od sedam jedinica lokalne samouprave, samo jedna, Vrbnik, je u sedmoj kategoriji razvijenosti, a sve ostale su u najvišoj, osmoj kategoriji. Imamo pozitivan natalitet, rastuće gospodarstvo sa jednom tvrtkom ili obrtom na svakih deset stanovnika, izvrsnu pokrivenost komunalnom infrastrukturom.


Rezultat je to blage politike, u kojoj i lijevi i desni Krk vuku naprijed. Uvijek nalazimo konsenzus i najbolja rješenja za sve. Imamo zajedničke komunalne tvrtke, turističku zajednicu, vrtić i još mnogo toga, rekao je Vasilić, ističući kako je svih sedam mandata osvojio u prvom krugu izbora, a svih sedam puta je njegova lista osvojila i natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću Krka.


Odgovarajući na pitanje novinara o budućim ambicijama u politici, Vasilić je kazao da je ostvario sve svoje političke ambicije, ali da može razmišljati o kandidaturama za druge funkcije.


Na pitanje o ograničavanju broja mandata na čelu jedinica lokalne samouprave odgovorio je kako smatra da bi broj gradonačelničkih mandata trebalo ograničiti, ali da, dok to zakon omogućuje, nema prepreke da se kandidiraju oni koji imaju volju i želju raditi taj posao.