Rođendansko slavlje

DOŽIVJETI STOTU Riječanka Irma Antonijević otkriva tajnu vitalnosti i dugovječnosti

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Neki kažu genetika, neki kažu zdrav život, ali mislim da tu nema pravila. Volim ljude, obitelj, prijatelje, volim se još uvijek lijepo odjenuti i dotjerati. Volim sve umjereno jesti i piti, iako alkohol nisam nikada voljela, ispričala je dobro raspoložena slavljenica Irma Antonijević



RIJEKA Veselo je jučer bilo na Trsatu, gdje su se u konobi MB okupili obitelj i prijatelji Irme Antonijević, gospođe koja je proslavila 100. rođendan. Vedra i vesela bakica dočekala nas je uz pjesmu, čime je pokazala kako je glazba uvijek bila prisutna u njezinom stoljeće dugom životu, a što ju je, kako nam je kazala, i održalo.


Irma Antonijević, rođ. Dvoršak, rođena je 22. lipnja 1917. godine u zagorskom mjestu Bubnjevci, odakle se još kao malo dijete s obitelji preselila u Rijeku. Dva puta se udavala, dva puta je i rodila, djecu Ljubicu i Ivicu koji su, nažalost, kao i njezina oba muža, danas pokojni. Imala je dva unuka, ali je jedan, također, nažalost već preminuo.


Čita bez naočala 


– Smrti mojih najbližih su ono najteže što mi se dogodilo u životu. To je nešto što nikada ne prebolite, s čime se ujutro budite i navečer liježete. Srećom, ipak imam još jednog unuka, Ivana, a imam i veliku obitelj mojih sestara, moje nećakinje i nećake koji mi svakodnevno pomažu i obilaze me – kaže gospođa Irma koja živi sama u stanu, sama se sprema, uređuje i dotjeruje, kuha i čisti. Ipak, nakon što je prije nekoliko godina slomila kuk, teže se kreće, tako da u šetnju ide samo uz nečiju pomoć. Dane provodi uz televiziju, voli gledati vijesti, filmove, turske sapunice. Već je godinama gospođa Irma pretplatnica Novog lista koji još uvijek čita bez naočala.




Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Volim Novi list, svaki dan ga prelistam i pročitam ono što me zanima, a zanima me sve – kaže gospođa Irma koja je cijeli život bila domaćica.


Najveću pomoć danas joj pruža nećak Maksim Belulović, sin njezine sestre, i njegova žena Ana, koji je obilaze gotovo svakodnevno. Oni joj donose potrebne namirnice i sve ostale potrepštine, a nerijetko su joj i društvo za razgovor. Inače, u obitelji gospođe Irme životni je vijek dug, pa je tako njezina sestra Paula Kraljeta umrla u 104. godini, mama Fanika doživjela je 96. godinu, a sestra Olga Dvoršak umrla je s 94. godine. Inače, sin Irmine sestre Olge je poznati kipar Zvonimir Kamenar, koji nije propustio rođendansko slavlje svoje tete.


Nikad ozbiljno bolesna 


– Teta Irma je predivna, dama je bila i dama je ostala. Uvijek se lijepo odijevala, obožavala se dotjerivati, a takva je i danas, unatoč poodmaklim godinama. Danas joj je najveći problem što ne može više nositi »štikle« ali, koliko vidim, i danas na nogama ima sandale s malo višim potpeticama. Inače, s tetom Irmom slažem se odlično, volimo se i poštujemo – kaže Kamenar dodajući kako su, po njemu, tetine godine očito rezultat genetike. Inače, gospođa Irma nikada nije bila ozbiljno bolesna, u bolnici je bila samo kada je slomila kuk, u devedesetoj, a ne pije nikakav lijek, unatoč poznim godinama.


Na pitanje koji je recept dugovječnosti, gospođa Irma kaže kako su to dobri ljudi koji je okružuju.


– Nažalost, doživjela sam nešto najgore što se majci može dogoditi – gubitak djece. Moj je sin Ivica Matković bio poznati glazbenik, a glazba je uvijek bila prisutna u našim životima. Često smo zajedno pjevali, a ja i danas zapjevam, volim talijanske pjesme. Ipak, kada me pitate kako sam, unatoč životnim tragedijama, doživjela stotu, rekla bih da je to valjda tako trebalo biti. Neki kažu genetika, neki kažu zdrav život, ali mislim da tu nema pravila. Živim dan po dan, pa dokad potraje, tko zna. Inače, volim umjereno jesti i piti, iako alkohol nisam nikada voljela. Volim ljude, obitelj, prijatelje, volim se još uvijek lijepo odjenuti i dotjerati.


Jutros sam se svađala s nećacima jer su mi dali malo vremena da se dotjeram, kažu – ti si nama uvijek lijepa – kaže baka Irma, koja se s nama oprostila uz pjesmu. Poželjeli smo joj još puno zdravih godina, dotjerivanja i pjesme.