Izgradnja sustava za zasnježenje

DOBRA VIJEST ZA SKIJAŠE Radeševo 1 u funkciji cijelu sljedeću zimsku sezonu

Sanja Gašpert

Na gradilištu sustava za zasnježenje vrlo je živo / Snimio Sergej DRECHSLER

Na gradilištu sustava za zasnježenje vrlo je živo / Snimio Sergej DRECHSLER

Planirano je da za sljedeću zimsku sezonu, 2019./2020., bude u funkciji umjetno zasnježenje staze Radeševo 1. Na taj način će se zasigurno povećati broj skijaških dana na Platku, pa se nadamo imati 40 do 50 dana skijaške sezone, ističe Davorin Klobučar iz GSC-a



PLATAK Projekt izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, koje financira Primorsko-goranska županija, odvija se planiranom dinamikom. Kako ističu u Goranskom sportskom centru, koji, inače, upravlja skijalištem Platak, postavljena je folija na dno akumulacijskog jezera, a trenutačno se postavljaju i cijevi za dovod vode.


– Planirano je da za sljedeću zimsku sezonu, 2019./2020., bude u funkciji umjetno zasnježenje staze Radeševo 1. Na taj način će se zasigurno povećati broj skijaških dana na Platku, pa se nadamo imati 40 do 50 dana skijaške sezone, ističe Davorin Klobučar iz GSC-a.


Postavljena folija na dno akumulacijskog jezera / Snimio Sergej DRECHSLER


Postavljena folija na dno akumulacijskog jezera / Snimio Sergej DRECHSLER



Četiri faze izgradnje




Podsjetimo, projekt izgradnje sustava za zasnježenje na Platku, ukupno vrijedan 22,5 milijuna kuna započeo je u prosincu prošle godine. Prva faza podrazumijevala je sječu šume na području budućeg akumulacijskog jezera i pratećih objekata, čišćenje područja od stabala, granja i korijenja te izvođenje grubih građevinskih radova, iskopa, na budućem akumulacijskom jezeru.


Sječu šume i čišćenje područja izvode Hrvatske šume i tvrtka Erosi d.o.o., svaka u svojoj domeni, građevinske radove GP Krk, podizvođač je i tvrtka Hidroexpert d.o.o., a nositelj svih poslova, odnosno potpisnik ugovora je francuska tvrtka Sufag SAS.



Akumulacija volumena 44.500 kubičnih metara projektirana je za količinu vode koja će omogućiti dva zasnježenja staza Radeševo, Pribeniš i Baby lift. Izgradnja sustava planirana je u nekoliko faza, odnosno kroz potpisivanje pet ugovora, točnije cjelina – prva cjelina se odnosi na dvije faze, odnosno akumulaciju, pumpaonicu i cjevovode za zasnježenje staze Radeševo 1, druga cjelina na cjevovode za zasnježenje staze Zavoj 19, treća cjelina su tri faze, odnosno dionice cjevovoda za stazu Radeševo 2 i prihvatne cjevovode, četvrta cjelina su staze Baby lift i Pribeniš te peta cjelina koja se odnosi na nabavu opreme odnosno topove za zasnježenje.



Vrijednost radova u prvoj fazi iznosi 13,8 milijuna kuna, a oni će biti dovršeni u ovoj godini, dok je u 2020. godini planirana izgradnja i dovršetak ostalih cjelina.


Potpisan je i ugovor za javnu nabavu radova za prvu cjelinu sustava za zasnježenje koja se odnosi na dvije faze sustava, odnosno akumulaciju – retenciju, pumpaonicu, trafostanicu, pripadajuće objekte i cjevovode te cjevovode skijaške staze Radeševo 1.


Odlukom Županijske skupštine Primorsko-goranske županije za financiranje gradnje sustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjih sadržaja na Platku za trogodišnje razdoblje predviđen je ukupni iznos od 26,75 milijuna kuna.


U tijeku postavljanje cijevi za dovod vode / Snimuo Sergej DRECHSLER


U tijeku postavljanje cijevi za dovod vode / Snimuo Sergej DRECHSLER



Četverostazno boćalište


Što se tiče drugih radova na Platku, završena je izgradnja četverostaznog boćališta, kojeg su već koristili i mladi boćari iz Županijskog boćarskog saveza Primorsko-goranske županije, u sklopu svojih redovitih sportskih priprema.



Općina Čavle osigurala je više od 240 tisuća kuna proračunskih sredstava za zamjenu krova na Malom domu na Platku. U sklopu radova obavljeno je skidanje i zbrinjavanje starog krova, postava novog limenog pokrova, zamjena dotrajale drvene konstrukcije krova, a preostaje odraditi još i zamjenu starog oluka i vertikala. Nakon krova, najavljuju u Općini Čavle, sljedeće godine u planu je sanacija međukatne konstrukcije, koja je preduvjet uređenja dodatnih soba. Obnovljeni su i sanitarni čvorovi u Velikom domu. Početkom ove godine Općinsko vijeće Čavle donijelo je odluku o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa prve faze projekta sustava za zasnježenje, a takva će se odluka donijeti za kompletnu spomenutu komunalnu infrastrukturu. Dodatna bespovratna sredstva za Platak osigurana su projektom Općine Čavle koji je prihvaćen za sufinanciranje na temelju javnog poziva Središnjeg državnog ureda za sport u iznosu od 168.480 kuna, a odobrena sredstva iskoristit će se za opremanje žičare Tešnje.



– Riječ je o veoma vrijednom projektu koji omogućuje ne samo pripreme sportaša za natjecanja, nego i održavanje mnogih natjecanja i turnira. Posebna je to atrakcija – boćanje na 1100 metara nadmorske visine. Treba naglasiti kako je i tijekom ovog ljeta na Platku kompletna ponuda ljetnih sadržaja, uključujući vikendom i panoramsku vožnju žičarom na vrh Radeševo.


Tijekom kolovoza, predviđena je i manifestacija Sva lica Platka te, 8. rujna, završna manifestacija Festivala sportske rekreacije, kaže Davorin Klobučar, dodajući kako je posjećenost iz ljeta u ljeto sve bolja i Platak sigurno postaje prvi centar sporta i rekreacije u Hrvatskoj.


Platak postaje prvi centar sporta i rekreacije u Hrvatskoj / Snimio Sergej DRECHSLER


Platak postaje prvi centar sporta i rekreacije u Hrvatskoj / Snimio Sergej DRECHSLER



Također, ove godine nastavlja se rekonstrukcija prometnice prema Platku, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Primorsko-goranske županije, za što je u županijskom proračunu za 2019. godinu u planu osigurati 1,2 milijuna kuna.


Putem ŽUC-a, do sada u sanaciju ŽC5030, pristupne ceste za Platak, Županija uložila više od 16,5 milijuna kuna te rekonstruirala, odnosno sanirala ukupno više od 5,6 kilometara ceste.