Politički živo u Viškovu

DI SU PARE: Akcija mladih i Živi zid protiv poskupljenja vrtića, prozivaju SDP za neefikasno vođenje proračuna

Andrej Petrak

Foto NL

Foto NL

Modus operandi SDP-a u krpanju proračuna je udar na džepove građana, napominje Bojan Kurelić



Akcija mladih i Živi zid Viškova oštro se protive prijedlogu načelnice Sanje Udović o pedesetpostotnom poskupljenju cijene vrtića, koji će se naći na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Viškova.


– Živi zid smatra da će ova odluka direktno naštetiti mještanima i da je riječ o izravnom udarcu na već dovoljno opterećene kućne budžete. Ovim prijedlogom općinska vlast pokazuje koliko je nesposobna u financijskom upravljanju proračunom, rekla je koordinatorica Živog zida Viškovo Vedrana Kružić.Postavlja pitanje kako je moguće da je općinski proračun pao s 90 na 50 milijuna kuna i gdje je nestao novac, s obzirom na činjenicu da Viškovo nema pedijatra, raspolaže premalim vrtićkim i školskim kapacitetima, nema kanalizacije ni trotoara. Smatra da je načelnica osvojila izbore upravo na obećanju o jeftinijem vrtiću, što je sad pregaženo. Živi zid zalaže se da subvencije za predškolce ostanu iste pa vijećnike mole da dobro razmisle prije nego li donesu odluku koja će mnogim roditeljima zagorčati život.


– Puno roditelja nam se javilo i ne vjeruju što čuju. Primjer je majka s dvoje djece predškolske dobi, koja radi u trgovačkom centru za plaću od 3.000 kuna, a ovom odlukom na godinu joj se oduzimaju dvije plaće. Apeliramo na načelnicu da odustane od ovog sramotnog prijedloga, pogotovo nakon što je našla sredstva za povećanje naknada predsjednika u odborima, rekla je Vedrana Kružić.Bojan Kurelić vijećnik je AM-a u Općinskom vijeću, koji smatra da je ovo poskupljenje samo prvi korak u opterećenju građana Viškova, zbog stanja u proračunu. Očekuje uvođenje prireza.




– Nedopustivo je da se proračunske rupe krpaju iz džepova građana. Za te rupe kriva je općinska vlast koja mora naći rješenje bez da se ugrožavaju ionako prenapregnuti kućni budžeti naših sugrađana. Viškovo je godinama živjelo od komunalnog doprinosa na račun građevinskog booma, a da se nitko nije pobrinuo za izgradnju potrebne infrastrukture. Općina s prosječno najmlađim stanovništvom u Hrvatskoj i možda najvećim prirastom stanovništva nema ni vlastitog pedijatra ili ginekologa. Za sve ovo odgovorna je prvenstveno SDP-ova vlast, konstanta u općini od osnutka, kaže Bojan Kurelić. Modus operandi SDP-a u krpanju proračuna je udar na džepove građana, napominje Kurelić.


–   Tako nam gradonačelnik Rijeke, načelnik Matulja ili recimo u ovom slučaju načelnica  Viškova iz vijeća u vijeće serviraju svoje »spasonosne« prijedloge, koji, gle čuda, kao rješenje problema s vlastitim proračunima vide zavlačenje ruke u džepove građana. Pri tome SDP-ovi načelnici i gradonačelnici koriste se svim mogućim metodama pritisaka i političkih igri koje su daleko od demokratskih standarda kojima bi se netko na ovako odgovornim funkcijama trebao baviti. Na kraju priče možemo postaviti vrlo jednostavno pitanje: što je to točno socijal-demokratsko u Socijaldemokratskoj partiji osim imena kojim se diče, ističe Bojan Kurelić.