Novi život pjevačice

Claudia Beni mikrofon zamijenila kuhačom: ‘Nakon glazbe kava mi je druga ljubav u životu’

Sandy Uran

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Imam novi život i to doslovno. Bavim se svojom obitelji i kavom i svakim danom učim nešto novo, a redovito pohađam i edukacije. Budući da sam posao preuzela od tate koji se ovim poslom bavi punih 30 godina, čini mi se da sam u ovome oduvijek, kaže Claudia



Sjećate li se Claudije Beni? Većina nas da, no, slijedi pitanje što je s njom, budući da je već neko vrijeme nema u glazbenim vodama. Odgovor na pitanje pronašli smo u Matuljima, u trgovini u kojem caruje miris kave, što ne čudi s obzirom na to da nekad popularna pjevačica i predstavnica Hrvatske na Eurosongu 2003. godine svoju pjevačku svakodnevicu zamijenila kafićem i trgovinom aparatima za kavu. Tamo nas je dočekala Claudia Beni i njezin otac Claudio, a topla dobrodošlica koju nam je Claudia pripremila, u skladu je s onime što nam je na početku razgovora rekla o sebi:


– Sve što radim u životu radim s puno strasti.


I sami smo stekli taj dojam, kao i to da osim strasti, Claudia Beni na pretek ima i optimizma i, općenito, pozitivnog stava.




– Zadovoljna sam svojim životom, svime što imam: obitelj, supruga i dvije kćerkice, trogodišnje blizanke Chiaru i Noemi, trgovinu s kavom koju sam naslijedila od tate, a koju vodim uz brata Sandra kazala je nekadašnja pjevačica.


– Čak i onda kad nije jednostavno, jer obaveza je puno, ali na kraju se sve stigne zahvaljujući baka-servisu i trudu. Dogodi se da ponekad usred noći peglam, pripremam ručak ili radim nešto treće što se mora obaviti, a tijekom dana nije bilo vremena za to, dodala je Claudia, koju je majčinstvo i brak umnogome usrećilo.


Obiteljski posao


Naime, Claudia je u fokus javnosti došla još kao djevojka, članica grupe »Teens« te pobjednica Dore 2003. i od tada se nije puno promijenila.


– Priznat ću na početku da sam se jutros s veseljem uređivala za ovaj razgovor jer kad imaš malu djecu onda si po cijele dane u tenisicama i cipelama s ravnom petom, ne mariš toliko za izgled. Imam novi život i to u doslovnom smislu. Bavim se svojom obitelji i kavom i svakim danom učim nešto novo o tom, mnogima važnom, napitku, a redovito pohađam i edukacije. Budući da sam posao preuzela od tate koji se ovim poslom bavi punih 30 godina, čini mi se da sam u ovome oduvijek. Dakle, riječ je o obiteljskom biznisu, no iako nisam sama u tome i unatoč tome to je posao uhodan, nije uvijek jednostavno: ima trzavica, ali volimo se, svađamo se, ljubimo se… Onako pravo po sicilijanski kazala Claudia kroz smijeh i dodala:


– No dobro funkcioniramo. Nakon glazbe, kava mi je druga ljubav u životu.


A dobru kavu treba znati skuhati


– Da, to je doista svojevrsna umjetnost i znanost. Ne šalim se, doista je u pitanju prava filozofija i uvijek ima nešto novo za naučiti, kaže naša sugovornica koja to redovito čini.


Nas je pak zanimalo tko u njezinoj obitelji kuha prvu kavu?


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



None su zakon


– Ja sam ta koja ujutro kuha prvu kavu. Pijem espresso s kapljicom mlijeka. Na dan popijem i po šest-sedam kava. Pravi sam kavopija. Volim jaku kavu s finom aromom, priznala nam je te pritom istakla i da voli i jako začinjenu hranu.


No, prije negoli smo nastavili pričati o kuhanju, ponosna majka rekla je da su joj njezine Chiara i Noemi cijeli njezin svijet.



Budući da ju u obitelji hvale kao kuharicu, zamolili smo Claudiju da s nama podijeli jedan recept. Odluka je pala da to bude po suprugovom guštu, dakle, bolognese umak…Sastojci: kapula, češnjak, mrkva, mljeveno meso, pelati, sol, papar, muškatni oraščić, peršin, majčina dušica, origano (količina sastojaka nije navedena jer ovisi za koliko se ljudi umak kuha)Priprema: kapulicu i češnjak podinstati, potom naribati mrkvicu i dodati meso. Pustiti da se malo krčka pa dodati pelate, sol, papar, muškatni oraščić, peršin, majčinu dušicu, origano i drugih začina po želji… i naravno puno ljubavi.


– Oduvijek sam željela djecu, čak i kad sam bila jako mlada, tako da me moje blizanke iznimno usrećuju, premda nije uvijek lako s njima jer su temperamentne, a o tome mnogo znaju i moj tata i mama kao i suprugovi roditelji koji se izmjenjuju pri čuvanju unučica. Baka-servis je zakon. Ne razmišljam o povratku u glazbene vode. To je dio mog prošlog života kojeg ne bih mijenjala ni za što na svijetu, ali sada sam posvećena obitelji. Naravno, nije uvijek jednostavno uskladiti obiteljske i poslovne obaveze, no srećom, imamo none čuvalice – Dalidu i Lidiju – koje uskaču kad god zatreba. Gledam da što više vremena provedem sa svojim slatkicama. Kad odradim smjenu u dućanu, odem po njih u jaslice i odvedem ih na igralište. Za vikend smo obavezno svi zajedno, govori nam Claudia.


S obzirom na glazbeni dar pristan u obitelji Beni, logično je bilo pitati pokazuju ju li blizanke zanimanje za glazbu.


– Da, vrlo su muzikalne, odmalena. Tete u jaslicama su mi rekle da vole pjevati, a obožavaju Erosa. Kod kuće stalno pjevamo i plešemo. Znaju moje pjesme, a ponekad im i tete u jaslicama puštaju moje pjesme, pa svi zajedno pjevaju i plešu, tako da zna biti vrlo zabavno, govori nam Claudia koja ne bi imala ništa protiv da djevojčice jednom dana krenu njezinim, glazbenim stopama.


– Zašto ne?! Talenta imaju. Ja sam sve to prošla, i bilo mi je lijepo, i mogla bih im biti dobra podrška, znati ih usmjeriti, ali i zaštiti od nekih opasnosti karakterističnih za glazbene vode, kaže bivša pjevačica otkrivši nam i jednu »crticu« iz života sa svojim kćerkama.


Tata jocker zovi


– Bile smo na plaži, a nam mom je ručniku Marilyn Monroe. Chiara mi je rekla: »To si ti mama, kad si imala kosu va repe i tancala!«. Bila joj je to asocijacija na mene kad sam plesala na Dori. Dobro smo se nasmijali, priča nam Claudia koju smo na kraju pitali i za njezinu ljubav prema kuhanju.


– Kao i u glazbi, ispijanju kave, tako i u kuhinji, svatko ima svoj stil. Suprug mi uvijek kaže da je najbolji moj bolonese umak. Ne znam točno u čemu je »caka«, možda u začinima koje jako volim, a najčešće koristim origano, majčinu dušicu, čili… Volim se igrati s njima, a inače volim sve vrste kuhinje i raznolike recepte i novitete. govori nam Claudia, a njezin otac dodaje da dobro radi i temeljce.


– Kad sam tek počinjala, kuhanje mi je bila znanstvena fantastika. Često sam za savjete pitala mamu, ali ponajviše tatu koji izvrsno kuha. Znala sam ga zvati na telefon i pitati koliko kapule da stavim, koliko začina… Volim eksperimentirati kad kuham. Zbog djece hranu ne začinim previše, ali sebi uvijek dodam malo peperončina ili čilija jer volim pikantna jela, zaključuje Claudia koja i hranom izražava svoju temperamentnu narav.