Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
18. siječnja 2020.
Problem

Čistoća kupila kamion za 2,2 milijuna kuna, sad mora na preinake. Evo zašto

Kamion Iveco parkiran u garaži u Osječkoj
Kamion Iveco parkiran u garaži u Osječkoj
Autor:
Objavljeno: 11. siječanj 2019. u 13:32 2019-01-11T13:32:00+01:00

Na cesti je, točnije na Korzu, bio jedino kada je trebalo demonstrirati ekološku osviještenost

RIJEKA Riječko komunalno društvo Čistoća grcalo je u gubicima zbog kašnjenja početka rada CZGO Marišćina jer je otpad trebalo odvoziti na druga hrvatska odlagališta. A onda je cijena usluge povećana zbog toga što je Marišćina počela s radom. Građani se pitaju je li u tom poduzeću sve napravljeno kako treba prije poskupljenja usluge.

Možda i jest, ali jedna stvar na koju su nas upozorili naši izvori, koji su željeli ostati anonimni, s razlogom se pitaju jesu li neki potezi uprave financijski racionalni. Jedan od njih je nabava kamiona Iveco koji je, prema tvrdnjama naših izvora, više od godinu dana parkiran u garaži, a plaćen je više od dva milijuna kuna. Na cesti je, točnije na Korzu, bio jedino kada je trebalo demonstrirati ekološku osviještenost.

U Upravi Čistoće navode da je riječ o ekološkom komunalnom vozilu marke IVECO, koje kao pogon koristi stlačeni prirodni plin (SPP), a nabavljeno je zbog povećanja učinkovitosti i eko-prihvatljivosti voznog parka KD-a, postupnim smanjenjem udjela dizelskih i benzinskih vozila.

EURO 6 standard

Kamion zadovoljava EURO 6 standard te ima dvije komore, što omogućava istovremeno prikupljanje dvije različite frakcije otpada, ukupnog kapaciteta 30 m3.

– KD Čistoća je za nabavku vozila raspisala javni natječaj, a vozilo je nabavljeno za 2.198.500 kuna. Po svojim karakteristikama vozilo je potpuno u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu dodjeljivanja sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kriterijima i mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjeljivanje sredstava Fonda, te je iz tog razloga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sufinancirao nabavku vozila sa 873.240 kuna, a KD Čistoća je osigurala preostalih 1.325.260 kuna.

Skuplja prašinu?

Taj kamion je predstavljen prošle godine na Korzu kao nešto što nitko nema, a prije toga je godinu dana bio parkiran, i još uvijek je parkiran u garaži u Osječkoj. Navodno su ga nekoliko puta pokušali nekome prodati, ali neuspješno. Sad ni sami ne znaju što bi s njim, a jako je skupo plaćen.

Svatko tko je imalo normalan zna da ovaj kamion nije bio za Rijeku, zbog konfiguracije terena i rasporeda kanti i zbog niza drugih razloga, ali je svejedno kupljen. Kamion je trenutno parkiran, u stvari stalno je parkiran u garaži u Osječkoj, a masno su ga platili. Zašto je kupljen, nikome nije jasno – tvrdi čovjek koji nam je dojavio informaciju o skupom vozilu koje skuplja prašinu u Osječkoj.

Trenutačno u svom voznom parku KD Čistoća posjeduje tri teretna vozila s pogonom na stlačeni prirodni plin te tri električna vozila, a u planu je i nabava dodatnih elektrovozila i vozila na SPP. Navedeno vozilo, osim što je ekološki prihvatljivije, je i operativno učinkovitije. Kod implementacije novih tehnoloških rješenja i vozila uobičajena je faza prilagodbe i lokalizacija jer se tek na terenu može vidjeti operativno funkcioniranje u stvarnim situacijama i eliminirati eventualno uočene nedostatke, pojašnjavaju.

Analiza isplativosti

Navode i primjer – zbog nesavjesnog ubacivanja glomaznog otpada u spremnike namijenjene za reciklabilne frakcije, morala se izvršiti preinaka prihvatnog otvora komore vozila jer su se u nekim slučajevima takvi komadi zaglavljivali u prihvatnom lijevku.

– Iz tog razloga, a nakon probnog rada u stvarnim uvjetima, u trošku dobavljača vozila izvršene su određene preinake tehničkih detalja, kako bi vozilo u potpunosti bilo prilagođeno potrebama KD-a Čistoća. S obzirom na specifičnost predmetnog vozila, prije odluke o javnoj nabavi napravljena je i detaljna analiza isplativosti koja je pokazala da su sveukupni troškovi nabave i desetogodišnje uporabe takvog vozila bitno manji u usporedbi s klasičnim vozilom za prijevoz otpada volumena 20 m3.

Nabavljeno vozilo svojom konstrukcijom i namjenom pripremljeno je za sustav zbrinjavanja komunalnog otpada koji se postupno implementira u cijeloj Hrvatskoj. Glavni cilj novog sustava je veći stupanj iskorištenja korisnog otpada, a kako bi volumen miješanog komunalnog otpada bio čim manji – zaključili su u Upravi Čistoće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.