"Eko luka 2017."

Čišćenje podmorja: Ronioci izvukli klupice, kolica, baklje i plastični otpad

Marinko Glavan

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA



RIJEKA  Betonske klupice, plastične čaše i boce, automobilske gume, kolica iz supermarketa – samo su dio „ulova“ ronioca koji su čistili podmorje riječke putničke luke u akciji “Eko luka 2017.”.


Akciju je organizirala udruga Eripio, povodom pet godina djelovanja na području promicanja tehnika i vrijednosti civilne zaštite, a u čišćenju akvatorija luke pridružili su im se djelatnici Dezinsekcije, KD Čistoća, Javne vatrogasne postrojbe iz Rijeke i Opatije, Kluba podvodnih djelatnosti Kostrena, Kluba podvodnih aktivnosti Karlovac, Lučke kapetanije i Županijskog operativnog centra kod iznenadnih onečišćenja mora.


Ukupno u akciji sudjeluje šezdeset ljudi, od čega su 22 ronioca, koji su izvukli velike količine raznog otpada, među kojim je veći broj takozvanih betonskih “gljiva” koje se koriste na parkiralištu, a izvukli su i valjda tisuću signalnih baklji, koje su nedavno bile zapaljene povodom 30. rođendana Armade, rekao je Siniša Badovinac iz udruge Eripio, dodavši kako su članovi udruge do sad sudjelovali u nizu sličnih akcija diljem Jadrana, a povodom jubilarne obljetnice udruge odlučili su organizirati eko-akciju u svom gradu.