Dan Kraljevice

Čandrlić obećao: Plovimo u luku koja se zove bolja Kraljevica

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Gradonačelnik Dalibor Čandrlić najavio je da u 2020. godini Kraljevici predstoje četiri velika projekta, širenje groblja Kraljevica, stanovi u Šmriki, okoliš dvorca Frankopan i cesta Podbanj, a tu su još sportsko igralište iza škole, dom kulture...



KRALJEVICA – Ima dana koji su teški, kad je more olujno i valovi visoki; ima dana kad se zapitamo je li nam ova plovidba uopće bila potrebna, a onda se smiri more, zasja sunce i mi uživamo u toj plovidbi jer znamo kamo plovimo – u luku koja se zove bolja Kraljevica – kazao je kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić na sinoćnoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kraljevice odžanoj u povodu sv. Nikole, zaštitnika Grada Kraljevice.


Podignuta jedra


Naglasivši da je proračun Kraljevice za iduću godinu najveći u povijesti i iznosi više od 34 milijuna kuna, te da su pokrenuti i odrađeni neki projekti za koje ni sam nije vjerovao da će u samo dvije godine biti realizirani, Čandrlić je najavio da u 2020. godinu uskaču sa četiriju skakaonica.


– Predstoje nam četiri velika projekta, a to su širenje groblja Kraljevica, stanovi u Šmriki, okoliš dvorca Frankopan i cesta Podbanj, a tu su još sportsko igralište iza škole, dom kulture i brojni drugi projekti, najavio je Čandrlić. Čestitao mu je njegov kolega iz susjednog Grada Bakra, gradonačelnik i saborski zastupnik Tomislav Klarić.




– Sve ove godine silno sam želio da Kraljevica konačno visoko digne svoja jedra u zaplovi putem izgradnje i razvoja, i već sad vam mogu na tome čestitati, poručio je Klarić.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obećao je da će, ne samo njegovo ministarstvo, nego i cijela Vlada i iduće godine nastaviti pomagati Kraljevici i cijelom Primorju.


– Veselim se svim ovim vašim pomacima, drago mi je da smo prije tri godine, kad je Dalibor krenuo u ovu avanturu, imali cilj – probuditi Kraljevicu, uspavanu ljepoticu, grad bogate prošlosti i perspektivne budućnosti. Vidim da ste položili ispit, kazao je Butković i poručio da je to rezultat i grada, i PGŽ-a, i Vlade, ali i upornoga gradonačelnika Čandrlića koji je, kazao je ministar, jako ambiciozan i aktivan kad je u pitanju boljitak Grada Kraljevice.


Sinoćnju su svečanost uveličali brojni načelnici i gradonačelnici riječkog prstena, a i šire, a kako to i priliči svečanim gradskim sjednicama, dodijeljene su zahvalnice i godišnje nagrade Grada Kraljevice, nagrada Grada Kraljevice za životno djelo i povelja počasne građanke Grada Kraljevice, a nagrađeni su i učenici za ostvareni uspjeh u školskoj godini 2018/19.



Zahvalnice i nagrade


Zahvalnice su uručene Društvu za sportsku rekreaciju »Djeca Marakane« za organizaciju Memorijalnog malonogometnog turnira Bruno Kurolt, promicanja sporta među mladima i osmišljavanja programa koji su poboljšali kvalitetu života najmlađih, i časnoj sestri Nikodemi Stojak za osobno zalaganje i nesebičan angažman na očuvanju svetišta sv. Nikole u Gradu Kraljevici – najstarijem hrvatskom svetištu sv. Nikole.


Godišnje nagrada Grada Kraljevice primili su Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja, za osobit značaj u očuvanju i širenju šmričke maškarane tradicije među pučanstvom, a posebice mladima, i Antonio Franko za postignute vrhunske sportske rezultate na europskom prvenstvu u paratriatlonu u rujnu ove godine u Valenciji i osvajanje prve, povijesne brončane medalje za Hrvatsku.


Drago Marušić dobitnik je Nagrade Grada Kraljevice za životno djelo, a zaslužio ju je dugogodišnjem nesebičnim humanitarnim radom i organizacijom akcija darivanja krvi, promicanjem plemenitosti davanja kod novih naraštaja te doprinosom razvoju sporta, društvenog života i promocijom Grada Kraljevice.


Povelju počasne građanke Grada Kraljevice nosit će Ivanka Bralić, za izuzetan doprinos u očuvanju i njegovanju čakavskog narječja, izradu rječnika »Čakavske besede moje i sih mojih z Šmrike i Kraljevice« te istraživačkog projekta »Šmričke učiteljice«. Povelja počasnog građanina Grada Kraljevice dodijeljena je i Nedjeljku Anđeliću za dugogodišnji i izuzetan doprinos razvoju turizma i unapređenju turističke ponude na području Grada Kraljevice.


Za ostvaren uspjeh u školskoj godini 2018/19. nagrađeni su učenici Karla Depeder, Katarina Juričić, Elena Popović, Veronika Salma, Petra Velepič, Nikola Burić, Ana Farkaš, Borna Znamenaček, Ela Maljković, Katarina Jureša i Nika Radović.