Međunarodna izložba pasa

CACIB RIJEKA 2018. Četveronožni ljepotani stigli su čak i iz Indije, Japana i Finske

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Više od 1.600 pasa, čak 171 pasmine, predstavilo se u ovog vikenda na Međunarodnoj izložbi pasa CACIB Rijeka 2018. godine u Sportskom centru Zamet, koju već petu godinu organizira Sportski kinološki klub Rijeka u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.


Izlagači pasa zbog ovog događaja došli su iz cijelog svijeta, a neki su za ovu prigodu potegli čak iz Indije, Japana te Finske. Ove godine na izložbi najviše je bilo Talijana, zatim Hrvata, a po brojnosti dobro su se držali i Francuzi. Lajavce su ocjenjivali istaknuti međunarodni kinološki suci iz Velike Britanije, Kanade, Irske, Portugala, Finske, Austrije, Rusije, Italije i Hrvatske. Iz razgovora s nekima od njih može se zaključiti da su svi redom zadovoljni načinom kako se CACIB u Rijeci organizira. Među našim sugovornicima bilo je i redovitih sudionika, a ako su na nešto i imali ove godine »primjedbe« onda je to bilo – vrijeme.


– Zadovoljni smo i odazivom građana. Prvog dana izložbe, u subotu izložbu je posjetilo čak 1.000 građana – pohvalio se predsjednik Sportskog kinološkog kluba Rijeka, Igor Dokoza te dodao kako očekuje da će i ove godine prikupiti značajan iznos koji je ovaj put namijenjen za riječku organizaciju »Društvo za istraživanje i potporu« koja radi na uključivosti djece i mladih s poremećajima u ponašanju. CACIB, naime, ima i humanitarnu notu pa se ulaz odraslima naplaćivao 10 kuna, a za djecu je bio besplatan.




A oni koji su došli, unatoč vremenskim nepogodama, mogli su vidjeti zaista svakakve pasmine i mnogo toga zanimljivog naučiti o najboljem čovjekovom prijatelju jer bilo je tu velikih, malih, minijaturnih i divovskih pasa, čupavih, kratkodlakih pa i onih bez dlake… Od nekih rijetkih pasmina može se izdvojiti majmunskog pinča koji je došao iz Poljske, pa čehoslovački vučjak, vrlo izdržljivi pas koji je po DNK-a najbliže vuku, ali i shiba inu koji je zbog svoje »slatkoće« izazvao veliku pozornost posjetitelja.


– Riječ je o pasmini koja dolazi iz Japana i sam pas je jako miran, rijetko laje. Stoga je dobar i za stan. Vrlo je mazan i nije jako zahtjevan, osim što dva puta godišnje mijenja dlaku – rekao nam je njegov uzgajivač, Fran Bratonja iz okolice Rijeke.


Svi su psi strpljivo su čekali svoj red kada će se predstaviti javnosti i što bolje pokazati pred sucima. Veliki je to događaj za njih i za njihove vlasnike, a kinološki suci uistinu gledaju sve – od toga kako pas trči s vlasnikom pa do teksture dlake i zubi. Vlasnicima je ova manifestacija važna i zbog toga što im omogućuje da se povežu s ostalim uzgajivačima, da razmjene iskustva, ali da uvide gdje se nalaze sa svojim uzgojem.


Program CACIB-a u dvorani Zamet započinjao je ujutro, a u 15 sati se održavao revijalni dio tzv. »Best in show« u okviru kojeg se birao najljepši pas izložbenog dana. U subotu je to bila crna kraljevska pudla naziva Italian Lover Maker. Tijekom izložbe dijelili su se i edukativni leci »Budi odgovoran vlasnik psa« čiji je cilj bio podizati svijest o načinu postupanja i držanju pasa.