Pozvao vijećnike na reakciju

Burić: ‘Zbog Obersnelovog bahatluka Grad Rijeka gubi 10.000.000 eura vrijedne nekretnine’

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Građani ostaju bez 7.000 kvadrata nekretnina, od kojih Grad trenutno uprihoduje preko 5 milijuna kuna, upozorio je Hrvoje Burić



RIJEKA Predsjednik Nezavisne liste Bura Hrvoje Burić upozorio je da građani gube 10 milijuna eura vrijedne nekretnine zbog bahatluka Vojka Obersnela koji nije državi uplaćivao njezin dio od prodaje društvenih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo.


Dodao je da je još gore od toga što je novac koji je Obersnel zadržavao nenamjenski potrošen i bačen u vjetar za propale projekte kao što su knjižnica na Klobučarićevom trgu ili autobusni kolodvor na Žabici.


– Sramotno je da će se ova problematika raspravljati kao 25. točka dnevnog reda sljedeće sjednice Gradskoga vijeća, a trebala je biti prva jer se građanima Rijeke zauvijek oduzimaju nekretnine vrijedne oko 10 milijuna eura. Pozivam sve gradske vijećnike ovim putem da ne prihvate prijedlog odluke, jer ja ne mogu biti na sjednici zbog kazne koja mi je izrečena, te da se pronađe drugi način za namirenje duga prema državi, izjavio je Burić.




On je naglasio da je riječ o jednoj od najvažnijih tema u višegodišnjem razdoblju, a oko koje nitko ne raspravlja i koja se pokušava sakriti kao 25. točka dnevnog reda Gradskog vijeća.


– Podsjetio bih da je Grad Rijeka već izgubio vrijednu imovinu na Preluku, a sada se pokušavaju prikriti nove sramotne rabote Vojka Obersnela. Moram reći da će se na ovaj način namiriti nešto manje od 50 milijuna kuna duga, a koji ukupno iznosi preko 70 milijuna kuna. Dug je stvorio Vojko Obersnel koji je inzistirao na neplaćanju, iako je Državna revizija godinama upozoravala na to.


Sada je država došla po svoj novac i provela svojevrsnu ovrhu. I to bez da su plaćene kamete i zatezne kamate. A generacije građana će ostati bez vrijednih nekretnina, upozorio je Burić.


On je naveo i koje nekretnine nepovratno odlaze iz vlasničkih knjiga Grada Rijeke. Riječ je o Zadarskoj 1 u kojoj su smješteni Trgovački sud i Gruntovnica, Erazma Barčića 4, Slaviše Vajnera Čiče 7, Vodovodnoj 5 i 2 gdje je smješten Državni arhiv, Splitskoj 2 u kojoj su uredi državne uprave, Frane Kurelca 3 gdje se nalazi Državno odvjetništvo, Blaža Polića 2 (građevinska inspekcija) i Jelačićevom trgu 1 (Državni zavod za statistiku, MUP, Prekršajni sud).


– Dakle, trajan gubitak nekretnina ukupne površine od preko 7.000 kvadrata je 25. točka dnevnog reda. Nekretnina od čijega zakupa Grad Rijeka uprihoduje preko pet milijuna kuna što se sada također nepovratno gubi. Grad Rijeka nema novac za vraćanje duga, ne može ni kredit dobiti za te dugove, a svi smo svjesni koliko se troši na Europsku prijestolnicu kulture. Pozivam još jednom sve vijećnike da glasuju protiv ove odluke, zaključio je Burić.