Filozofija znanosti omiljen kolegij putem interneta

Bura znanja: Riječki studenti pokrenuli projekt multimedijalnih online predavanja

Andrej Petrak

Studenti će imati priliku besplatno slušati kolegije u obliku multimedijalnih lekcija dostupnih putem interneta, zahvaljujući inovativnom projektu mladih Riječana Pavla Pahljine i Marina Trošelja



RIJEKA Studenti Sveučilišta u Rijeci imat će priliku besplatno slušati kolegije u obliku multimedijalnih lekcija dostupnih putem interneta, zahvaljujući inovativnom projektu riječkih studenata Pavla Pahljine i Marina Trošelja okupljenih u udrugu »Bura znanja«.


Projekt je krenuo u pilot fazu, u sklopu koje svi zainteresirani mogu besplatno slušati multimedijalni kolegij »Filozofija znanosti« na webu www.buraznanja.hr/filozofija-znanosti. Zanimljivo je da se na kolegij prijavilo već četrdesetak zainteresiranih studenata, što je duplo više od broja onih koji ovaj kolegij slušaju na Filozofskom fakultetu u sklopu redovnih nastavnih obveza.    

Približiti učenje ljudima


– Cilj je »Bure znanja« u potpunosti približiti učenje ljudima. Student treba moći sam odrediti gdje će, kada, kako i koliko dugo učiti. Paradigma prijenosa informacija potpuno je promijenjena i više ne postoji jednostrani »stream«, već je sve povezano unutar mreže. Postoji nužnost prilagodbe kompletnoga načina razmišljanja u edukaciji, kaže Pahljina, napominjući kako su do ove ideje došli proučavanjem sustava koje je Sveučilište Stanford u listopadu implementiralo na dva kolegija.


Vizija udruge »Bura znanja« je omogućiti uspješno ovladavanje teorijskim dijelom akademskih sadržaja uz pomoć multimedijalnih lekcija na hrvatskom i engleskom jeziku. Te će lekcije biti dostupne na mrežnom portalu pojedinog kolegija.





– Lekcije će biti prikazane na jednostavan, razumljiv, edukativan i zabavan način, a objedinit će sliku, zvuk, animaciju i video zapis. Ovaj bi se format distribuirao i putem društvenih mreža Facebooka, Twittera i Google+, dodaju Pahljina i Trošelj, koji se nadaju da će sljedeće akademske godine moći ponuditi po jedan kolegij sa svake sastavnice Sveučilišta.



Unutar pojedine lekcije može se nalaziti interaktivni kviz za utvrđivanje objašnjenog koncepta. Lekcije će biti strukturirane tako da studenti mogu pratiti svoj napredak, a s druge strane, nositelji kolegija i nastavnici imat će platformu na kojoj će moći obradom rezultata pratiti napredak studenata.    

Prevladan raskorak u nastavi


Nositelj kolegija »Filozofija znanosti« i dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Predrag Šustar, koji je među prvima prepoznao inicijativu studenata okupljenih u »Buru znanja«, ističe kako je strategija fakulteta i Sveučilišta pomagati inovativne studentske projekte.


– »Bura znanja« pravi je sveučilišni studentski projekt u koji su okupljeni studenti sa gotovo svih sastavnica riječkog Sveučilišta. Podržali smo ih, kao što ćemo pomoći i svim drugim inovativnim projektima. Udruzi smo na fakultetu osigurali prostor, a podršku im daju i zaposlenici fakulteta kako bi im pomogli da projekt prijave na europske i sveučilišne fondove, kaže dekan Šustar.


»Buru znanja« podržao je i rektor prof. dr. Pero Lučin, napominjući kako mu je drago da su sami studenti odlučili prevladati raskorak koji postoji između mogućnosti koje daje tehnologija i organizacije nastavnog procesa na sveučilištima.


 – Vjerujem da će grupa studenata uključenih u »Buru znanja« nastaviti rasti i da će njihov rad dovesti do promjena u učionicama te ujedno povećati vidljivost Sveučilišta, kaže rektor Lučin.


Više o projektu moguće je pronaći na mrežnoj stranici www.buraznanja.hr, a promotivni YouTube video dostupan je na adresi http://youtu.be/1eOL74vfenE.