Most

Brojkama iz zaboravljene studije demantiraju Čistoću: Odvajanjem i reciklažom do 13 milijuna kuna

Marinko Glavan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Odvajanjem otpada i reciklažom, na području Rijeke i okolice godišnje se može ostvariti između devet i 13 milijuna kuna prihoda, za koliko bi se smanjio ukupni trošak zbrinjavanja otpada. Umjesto toga, obradom otpada u CZGO-u Marišćina, godišnji troškovi bit će između 22 i 75 milijuna kuna, upozorili su na konferenciji za novinare u Rijeci Petra Mandić i Josip Katalinić iz Mosta nezavisnih lista. Brojke koje navode, istaknuli su, nisu proizvoljne, već rezultat studije pod nazivom »Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom za područje Grada Rijeke i okolice«, autora Slavena Dobrovića, Hrvoja Juretića i Goran Smoljanića, koju je još 2013. godine naručilo Komunalno društvo Čistoća.


– Ta je Studija, međutim, od tada u ladici. Selektiranje i recikliranje otpada povoljnije je rješenje od obrade otpada u CZGO-u Marišćina, gdje se dio otpada odvaja, ali samo zbog toga da bi bio poslan na spaljivanje, što se dodatno plaća, umjesto da se primarnom i sekundarnom selekcijom otpada ostvaruju prihodi, koji bi u konačnici, smanjili troškove zbrinjavanja – rekao je Katalinić.


Kao primjer, on i Mandić navode otok Krk, gdje je trošak zbrinjavanja otpada, uz primarnu selekciju, 240 kuna po toni, za razliku od 470 kuna po toni, koliko stoji zbrinjavanje otpada na CZGO Marišćina. Ponovili su i stav da je obračun, odnosno raspodjela troškova po metru četvornom stambene površine protivan Zakonu u održivom gospodarenju otpadom.




– Ne samo da u zakonu izričito stoji kako se trošak mora obračunavati po količini otpada, nego postoji i sudska praksa po kojoj je obračun po kvadraturi nezakonit. U Zagrebu su bile podnesene tužbe protiv tamošnjeg Holdinga zbog takvog načina obračuna, u kojima je sud presudio da je protivan zakonu, rekla je Mandić. Katalinić smatra kako uprava Čistoće koristi vrijeme do stupanja na snagu nove Uredbe koja će propisivati način obračuna i raspodjele troškova odvoza otpada, kako bi naplatili što veće iznose od građana i time pokrili gubitke nastale lošim poslovanjem.


Opširnije u tiskanom izdanju