Tradicija

Brodovi ”Vid” i ”Sfera” na čelu flote u čast zaštitnika pomoraca i djece: Pomorci 20. put hodočastili svetom Nikoli u Kraljevicu

Edi Prodan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



KRALJEVICA Jubilarno, 20. po redu hodočašće pomoraca sv. Nikoli u Kraljevicu, održano je u nedjelju, kako tradicija nalaže, ukrcajem pomoraca i svih zainteresiranih građana u Rijeci, s priveza ispred Lučke kapetanije točno u devet sati. Na put je krenulo nešto više od stotinjak hodočasnika, a predvodili su ih povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić kao i kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar. Građanima je na raspolaganju bio brod »Sfera«, dok je na čelu flote bio brod »Vid«.


Hodočašće pomoraca obnovljeno je nakon završetka Domovinskog rata, ali njegova tradicija seže još na kraj 18. stoljeća. Tadašnji papa, Pio VI. je 1795. godine dao posebnu povlasticu kraljevičkoj župnoj crkvi prema kojoj će svi koji u nju dođu na dan njezinog zaštitnika dobiti – oproštenje grijeha.Sat i pol nakon isplovljenja iz Rijeke, u Kraljevici je hodočasnike u pristaništu dočekalo više stotina ljudi na čijem su čelu bili gradonačelnik Dalibor Čandrlić, njegova zamjenica Paula Vučković, novi, od srpnja, kraljevički župnik vlč. Matija Žugaj te direktor TZ-a Kraljevica Robi Krulić.

Procesija se potom otputila u crkvu sv. Nikole koja je bila premala kako bi u nju stali svi zainteresirani: možda i zbog toga što je nazočnost na toj misi značila i – otpust grijeha.


Opširnije u tiskanom izdanju