Pomeo konkurenciju

Brodomaketar Roland Vlahović osvojio četiri medalje na Svjetskom natjecanju u Rumunjskoj

P. N.

Hrvatski savez brodomaketara u Rijeku dovodi Svjetsko natjecanje brodomaketara 2020. godine



RIJEKA Vještina Rolanda Vlahovića opet je dokazana Rumunjskoj, na Svjetskom prvenstvu za makete brodova u klasi C gdje je osvojio 4 medalje. Na natjecanju u Galati Roland Vlahović predstavljao je Hrvatsku s četiri makete. Svaka je maketa osvojila odličje, od čega su tri zlatna, što uključuje i apsolutno najbolju maketu natjecanja u kategoriji C3A, makete brodova u izgradnji, za HMN Pegasus.


Na natjecanju je sudjelovalo 90 brodomaketara, a osim Vlahovića, koji je predstavljao Republiku Hrvatsku, sudjelovale su reprezentacije Rumunjske, Kine, Italije, Bugarske, Kazahstana, Rusije, Bjelorusije, Češke, Ukrajine, Francuske, Poljske, Njemačke i Nizozemske, s 214 maketa u svim natjecateljskim kategorijama.





U takvoj konkurenciji Vlahović, osim za HSM Pegasus, osvojio je zlatna odličja s maketama HMS Alert s 96 bodova u kategoriji C3A i L’Amaranthe s 95.33 boda u kategoriji C3D, a s maketom RMS Titanica i 93 boda osvojio je srebrno odličje u kategoriji C6.


S našim najuspješnijim brodomaketarom na Svjetskom natjecanju su bili predstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara predsjednik Mladen Mitić i tajnik Nikola Budimir. Mitić je na natjecanju sudjelovao kao međunarodni sudac, dok je Budimir asistirao u suđenju iskusnijim kolegama te je time zadovoljio uvjete da postane međunarodni sudac za makete brodova.



No, tijekom svog sudjelovanja u Rumunjskoj imali su još jednu važnu ulogu – predati kandidaturu Hrvatskog saveza brodomaketara za organizaciju sljedećeg Svjetskog natjecanja.



I kandidatura je prihvaćena! 2020. godine najbolji brodomaketari na svijetu stižu u Rijeku. To je rezultat višegodišnjeg nastojanja Hrvatskog saveza brodomaketara da po treći put dovede najbolje makete brodova u Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, 2006. godine Svjetsko se natjecanje održalo u Dubrovniku, a 2012. u Rijeci.



Odlazak hrvatske reprezentacije brodomaketara u Rumunjsku podržali su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Općina Lovran.