Vlasnik jedne od prvih kuća u »aleji bogataša«

Bradarić: Ako se ne usvoji prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana, tužit ću RH i Općinu Kostrena

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Za razliku od potpisnika peticije koji traže suspenziju predloženih izmjena glavnog prostornog dokumenta u Kostreni, dio Kostrenjana apsolutno pozdravlja ovakav potez. Boris Bradarić svoju kuću u Kostreni, u Rožićima, dijelu Kostrene koji se kolokvijalno naziva alejom bogataša, počeo je graditi 2003. godine. Tada je uz još tri obitelji, njegova obitelj bila, kako kaže, takoreći prva koja je odlučila izgraditi kuću u Rožićima. Zbog manjka infrastrukture svi su morali plaćati skuplje komunalne priključke.


– Posebno je HEP ovdje gulio kožu, jer smo morali sufinancirati i izgradnju buduće trafostanice. Bez da smo zabili kramp u zemlju, ostali smo bez trećine budžeta koji smo planirali za izgradnju naše kuće. Najgora stvar je u tome što ne znate koliko će vam komunalne firme i institucije naplatiti za priključke i poreze. Šest posto poreza morao sam platiti jer se teren vodio kao poljoprivredni u knjigama, pa je trebalo platiti prenamjenu zemljišta – prisjeća se Bradarić koji već gotovo deset godina vodi bitku s institucijama oko podivljale izgradnje u ovom elitnom dijelu Kostrene. Zbog činjenice što su u neposrednoj blizni njegove kuće niknule i niču stambene zgrade sa šest stanova, Bradarić smatra da je njegova kuća već sad izgubila na svojoj vrijednosti, i to ni manje, ni više nego 200.000 eura.


– Kad smo započeli s izgradnjom naše kuće, na našem području Rožića bila je dozvoljena izgradnja obiteljskih kuća i urbanih vila s maksimalno dva stana. Kuće se nisu mogle prisloniti jedna na drugu, a maksimalna izgrađenost nije mogla biti veća od 30 posto zemljišta. Svi mi koji smo došli tamo strogo smo se držali GUP-a tijekom izgradnje. Kada je kuća zbog visinske razlike bila produžena za 50 cm, išao sam raditi nadopunu građevinske dozvole. Kada sam otišao kod arhitekta i institucija, mislili su da sam lud. Kao povratnik iz jednog sređenog sistema nisam mogao shvatiti da ljudi koji bi se strogo trebali držati pravila, odvraćaju od njih – kaže Bradarić.




On je na nelegalnu gradnju u svom susjedstvu bezuspješno upozoravo tadašnju kostrensku administraciju i građevinsku inspekciju, da bi naposljetku zatražio pomoć od nizozemske ambasade, s obzirom da je državljanin Nizozemske.


Promjena GUP-a


Nakon nekog vremena javili su mu se iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci koje je naredilo građevinskoj inspekciji da investitor koji u njegovoj blizini planira graditi objekt sa šest stanova mora vratiti zgradu u stanje koje odgovara važećoj građevinskoj dozvoli.


– Upravo zbog ove jedne zgrade i ovog rješenja Županijskog državnog odvjetništva nisam još razmišljao o obeštećenju. Kada me je kontaktirao susjed i rekao da se kod njega gradi zgrada sa šest stanova, od strane onog istog investitora, kontaktirali smo Općinu, konkretno načelnicu Marunić i pročelnika Dujmića. Oni su nam potvrdili da je stari načelnik Uljan promijenio GUP i da su ovakve zgrade sada legalne. Upozorio sam načelnicu da će ovo definitivno povući moju tužbu protiv RH i Općine nakon svega što sam doživio od institucija. Pročelnik i načelnica su nam potvrdili da mi nismo jedini koji se žale na ovo stanje te da istih problema ima u svim priobalnim mjestima, i da su oni već poduzeli određene korake. Odvjetnici su mi potvrdili da zbog legalizacije nelegalne gradnje koju je donijela bivša ministrica nemam više pravnu osnovu za tužbu. Pitao sam ih imam li, nakon svega što sam prošao s institucijama sistema, šanse izgubiti spor s RH dođem li do Strasbourga, no nisu mi dali odgovor. Da ne duljim, ako se ne usvoji prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana, tužit ću RH i Općinu Kostrena zbog kršenja vlastitih zakona i propisa zbog kojih su oštetili svoje građane – poručuje Bradarić.


Žrtve sprege


Prema njegovom mišljenju, predložene izmjene Prostornog plana najbolje je što je ikad napravljeno u Općini Kostrena. U ovom se slučaju, kako dodaje Bradarić, struka maksimalno potrudila da spriječi ono što se desilo na Strmici, Gornjem Zametu, i na svim ostalim područjima gdje je urbanistički uništeno cijelo jedno područje.


– Ovaj plan točno u detalje opisuje što se, gdje i kako može graditi. Ovdje se ne ostavlja prostor za bilo kakve manipulacije, kao što je to bio slučaj do sada, i transparentan je budući da smo dobivali pozive na javnu raspravu, što se ne može reći za prijašnju upravu. Razumijem i one koji su ostali s manjim česticama i koji misle da ih neće moći prodati. Bilo bi dobro na ovaj odlični GUP nadovezati sistem koji imaju razvijene zemlje, a to je da se planski počne provoditi parcelizacija građevinskih čestica. Prostor bi trebalo popunjavati po redoslijedu, a tada imate i jeftinu prateću infrastrukturu jer se uvijek nadovezujete na postojeću – smatra Bradarić koji sebe i sve one koji su se u Kostreni pridržavali zakona, vidi kao žrtve sprege građevinskog lobija i institucija.