Parnica

Bivši ministar Primorac svjedočio: ‘Maškarin ne mora vratiti stipendiju’

Slavica Kleva

Dragan Primorac ispred suda / Snimio Sergej DRECHSLER

Dragan Primorac ispred suda / Snimio Sergej DRECHSLER

U aktu o dodjeli stipendije je navedeno da Maškarin redovito dostavlja potvrde o statusu redovnog studenta, sve drugo je meni nepoznato, kazao je Dragan Primorac



RIJEKA  Prof. dr. Dragan Primorac, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, jučer je ispitan u svojstvu svjedoka u slučaju Miroslava Maškarina koji tuži državu i KBC Rijeka za naknadu štete.


Iako je Županijski sud u jednom dijelu presude potvrdio navode prvostupanjskog suda i u međuvremenu je Maškarinu isplaćen dio naknade, jučer se u sudnici sutkinje Katarine Bajčić Ivančević nastavila parnica.


Podsjetimo, Miroslav Maškarin tužio je državu i KBC Rijeka zbog činjenice da mu je zbog komplikacija nakon operativnog zahvata odstranjenja upaljenog crvuljka 2006. godine amputirana lijeva potkoljenica.


Učinio što je mogao




Na okolnosti dodjele stipendije Rabljaninu Miroslavu Maškarinu 2008. godine,  Primorac je rekao:


– Ministar ima pravo po članku 38. Zakona u sustavu državne uprave, dodijeliti stipendiju i u nekim izdvojenim slučajevima. Za slučaj mladića Maškarina čuo sam u to vrijeme iz medija pa sam i kao ministar, ali i kao liječnik, za nekoga tko nije odgovoran za svoje zdravstveno stanje, učinio najmanje što sam mogao, pomoći kako bi mladić nastavio svoje obrazovanje – kazao je svjedok Primorac.


Stipendija je Maškarinu odobrena i isplaćivana od 1. listopada 2008. do 1. svibnja 2011. godine. U županijskoj presudi je bilo sporno treba li Maškarin vratiti 31 tisuću kuna stipendije, s obzirom na to da nije završio fakultet, no iz potvrde Ministarstva obrazovanja vidljivo je da dokumentom, Odlukom o dodjeli stipendije, Maškarin ne mora vratiti dobiveni novac. A to je jučer na ročištu potvrdio i sam bivši ministar.


– Je li stipendija bila uvjetovana nečim da se ima vratiti ako ne zavši fakultet? – upitala je svjedoka Maškarinova zastupnica.


– Jedino što je navedeno u tom aktu jest da Maškarin redovito dostavlja potvrde o statusu redovnog studenta, sve drugo je meni nepoznato – odgovorio je bivši ministar, podsjetivši da je stipendija isplaćivana iz državnog proračuna.


– Je li vam poznat slučaj da je netko vraćao novac od stipendije – bilo je daljnje pitanje svjedoku koji je odgovorio kako je bilo slučajeva kod magisterija i doktorata,  ukoliko osoba ne bi ispoštovala neke odredbe, no za studentski status nisam čuo u smislu da je netko vraćao stipendiju – kazao je svjedok Primorac.Na pitanje zastupnika KBC-a da još jednom pojasni treba li Maškarin vratiti iznos primljene stipendije, naknadu za vrijeme studiranja, svjedok je nedvojbeno kazao kako nigdje nije rečeno da Maškarin mora vratiti novac ukoliko ne završi fakultet i prestane studirati.

Naknada štete


U nastavku parnice, sutkinja Katarina Bajčić Ivančević je izvijestila stranke kako je Vrhovni sud temeljem zatražene revizije od strane tužitelja, odnosno Miroslava Maškarina, djelomično usvojio zahtjeve o naknadi štete za roditelje Miroslava Maškarina.


Sutkinja Bajčić Ivančević je, naime, u prvoj presudi dosudila isplatu naknade štete i roditeljima Zdenki i Ivici Maškarinu, te Miroslavovoj sestri Katarini, svakom u iznosu od 170 tisuća kuna. No, Županijski sud je to odbio, a Vrhovni sud djelomično usvojio reviziju i naložio isplatu naknade štete roditeljima u ukupnom inosu od 340 tisuća kuna s isplatom kamate koja teče od 6. svibnja 2011. godine, no ne i Miroslavovoj sestri.


S obzirom na to da se po naputku Županijskog suda moraju izvesti dokazi izgubljene zarade, kapitalizirane dobiti s osnove izgubljene zarade te iznos naknade za tuđu pomoć i njegu, sutkinja je prihvatila stav i jedne i druge strane da će  u nekom razumnom roku od 60 dana pokušati mirno riješiti spor, točnije dubioze o visini naknade štete koja bi trebala biti isplaćena s kamatama, konkretno u dijelu koji je naložio Županijski sud.