Odabrani gosti

Baštinici čuvenog izumitelja u Rijeci: Whiteheadovi nasljednici oduševljeni izložbom torpeda

Jakov Kršovnik

Peter Whitehead, prapraunuk Roberta Whiteheada, sa suprugom, Johanna von Trapp, unuka Agathe Whitehead i Georga von Trappa te Antonia Orlando, nasljednica talijanske obitelji Orlando, svoje oduševljenje izložbom izrazili su i u knjizi utisaka



Izložbu »Riječki torpedo – prvi na svijetu« u skladišnom prostoru Muzeja grada Rijeke na Žabici posjetili su Peter Whitehead, baštinik Roberta Whiteheada koji je s Ivanom Blažom Lupisom razvio torpedo, Johanna von Trapp, unuka Agathe Whitehead i Georga von Trappa, slavnog austro-ugarskoga mornaričkoga časnika te Antonia Orlando nasljednica talijanske obitelji Orlando koja je 1924. preuzela upravljanje riječkom tvornicom torpeda.


Robertov prapraunuk Peter izložbu je obišao sa suprugom, a Johanna von Trapp u društvu kćeri Shele Gobertine von Trapp. Djed Georg Johanninu je baku Agathu, inače rođenu Riječanku i unuku idejnog tvorca torpeda Roberta Whiteheada, upoznao na riječkom porinuću podmornice koju je tada krstila bocom šampanjca. S Agathom je dobio sedmero djece, a nakon njene smrti oženio se Marion Kutscherom na temelju čijih je memoara nastao film »Obitelj Trapp«. Ovaj film poslužio je kao inspiracija za mjuzikl »Moje pjesme, moji snovi« koji je svoju slavnu filmsku inačicu, ovjenčanu s deset nominacija i pet Oscara, dobio 1965. godine.


Znameniti posjetitelji svoje su dojmove ostavili u izložbenoj knjizi utisaka, pa je tako Peter Whitehead napisao »Izvrsno! Čestitam«. Johanna von Trapp je dodala »Zadivljujuće informativno«, a njena kći Shela Gobertina »Vrlo sam uživala!«




Ostali članovi obitelji von Trapp pridružili su se čestitkama i napisali: »Puno vam hvala na prekrasnom obilasku Muzeja. Bilo je zadovoljstvo učiti o tehničkom razvitku ovoga oružja« te »Hvala što ste nas proveli po Muzeju i ispričali nam toliko toga. Bilo je doista zanimljivo učiti o povijesti torpeda«. Antonia Orlando, jedna od baštinica obitelji Orlando, također je ostavila kratku zabilješku u knjizi utisaka.