Potencijalni partneri

BORBA ZA VEĆINU Najpoželjniji partner – Akcija mladih i Živi zid – odbijaju dati podršku SDP-u

Tihana Tomičić

Službenih međustranačkih pregovora neće biti dok ne prođe drugi krug izbora – Vojko Obersnel i Zlatko Komadina / Foto Roni BRMALJ

Službenih međustranačkih pregovora neće biti dok ne prođe drugi krug izbora – Vojko Obersnel i Zlatko Komadina / Foto Roni BRMALJ

Akcija mladih i Živi zid – odbijaju dati podršku SDP-u Akcija mladih nikad nije bila trgovačka stranka pa neće biti ni sada, poručuje Bojan Kurelić. U Gradskom vijeću Rijeke, kako je dao do znanja Vojko Obersnel, neće pokušati razgovarati samo s HDZ-om i Burićem, a svi drugi bit će potencijalni partneri za postizborne pregovore. Komadina nije zabrinut



RIJEKA – SDP-ova koalicija na ovim izborima nije ostvarila dovoljnu većinu mandata za samostalno upravljanje ni u Gradskom vijeću Rijeke, kao ni u Županijskoj skupštini. No, dok u Skupštini novom-starom županu Zlatku Komadini nedostaje samo jedan glas zavećinu, u Gradskom vijeću Rijeke rezultat je doista slab, pogotovo u odnosu na 2013. godinu. Tada je SDP-ov savez imao jedan glas prednosti, a sada mu nedostaju najmanje četiri ruke da bi se formirala stabilna većina.


Župan Zlatko Komadina nije se »dan poslije« nimalo uznemiravao zbog nedostajućeg jednog glasa.


– Ja sam oduvijek bio uspješan u okupljanju i stabilnosti, prema tome neka se nitko ne brine za stabilnu vlast u PGŽ-u. Jedno je jasno: jedino s HDZ-om suradnja ne dolazi u obzir, a o svemu ostalim odlučit će stranačka tijela u narednim danima. S drugima postoji gradacija – od minimalne mogućnosti suradnje, do maksimalne – rekao je Komadina.


Zlatni glas




Iz toga proizlazi da mu nije mrsko dobiti čak ni glasove Mosta ili nezavisne liste Hrvoja Burića, mada to nije nikako izrijekom želio izjaviti jučer u izjavi za novinare.



Sastav Gradskog vijeća Rijeke do posljednjeg je trenutka prebrojavanja bio neizvjestan – SDP je na kraju dobio 14 mjesta, HDZ sedam, Akcija mladih-Živi zid četiri, kao i lista Hrvoja Burića, a Lista za Rijeku dva, Most dva, te HNS koji se provukao kroz iglene uši također dva mjesta.


»Kvaka 22« su pripadnici srpske manjine, koji po broju stanovnika moraju imati dva predstavnika u Gradskom vijeću – jedan ulazi sa SDP-ove liste, što znači da će SDP imati 14 plus jedan mandat, dakle 15, a drugi sa liste AM-ŽZ, što znači da oni onda imaju pet mandata. To međutim znači i da se Gradsko vijeće širi s 35 na 37 mjesta, pa SDP-ovoj koaliciji, kako se god okrene, nedostaju najmanje četiri ruke zavećinu.



Kako je poznato, u Županijskoj skupštini SDP je dobio 22 mandata, HDZ 13, Akcija mladih i Živi zid pet, Most tri, a Burić dva, a s obzirom da Skupština broji 45 mjesta, Komadini i SDP-ovoj koaliciji nedostaje taj jedan »zlatni glas« za mir u kući. Za Komadinu Most nikada nije bio neprihvatljiv partner, čak ni na nacionalnoj razini gdje je često poručivao da pročišćeni Most bez Petrova i Grmoje nije bauk, ali najpoželjniji partner ljevice, koalicija Akcija mladih-Živi zid, čini se da bi mogli biti tvrd orah za suradnju i u Skupštini, a i u Gradskom vijeću Rijeke. Bojan Kurelić iz Akcije mladih na sve upite ponavlja da oni ne planiraju podržati ni Obersnela ni Komadinu:


– Kao što smo jasno rekli prije izbora, ponovit ćemo i sada. Akcija mladih nikad nije bila trgovačka stranka pa neće biti ni sada. Zahvaljujemo svim biračima koji su ovu nedjelju izašli na izbore, a pogotovo onima koji su ukazali povjerenje našoj koaliciji. To povjerenje nećemo iznevjeriti nikakvom trgovinom već ćemo u Gradskom vijeću Grada Rijeke i Županijskoj skupštini PGŽ-a svoje ruke dizati odgovorno i u skladu s našim programom i vizijom ovog grada i ove županije. Ponosni smo na naše kolege Bojana Simoniča i Davora Jurčića koji će se u drugom krugu za 14 dana boriti za vlast u Općini Lovran i Gradu Kastvu. Bojan Simonič i Davor Jurčić najbolji su kandidati za Lovran i Kastav to znaju i njihovi oponenti, a na nama je da do drugog kruga to dokažemo i građanima – rekao nam je jučer Kurelić.


Bojan Kurelić / Foto Roni BRMALJ


Bojan Kurelić / Foto Roni BRMALJ



Ni jedan razlog


U tom savezu ističu da su, unatoč sumnjama javnosti nakon zbivanja u Saboru, Akcija mladih i Živi zid itekako složni, a iz svega što je Andrej Briščik izjavljivao, jasno je da su oni spremni podržati eventualno neke projekte, ali ne i dati bianco podršku bilo kome.


Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA


Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA



Sam Vojko Obersnel, SDP-ov kandidat u drugom krugu izbora, još u izbornoj noći priznao je i jasno rekao »da je lista u Gradskom vijeću prošla kako je prošla i da će biti potrebno koaliranje«, ali je također i rekao kako će SDP razgovarati samo s onima koji prepoznaju i cijene svjetonazor SDP-a. To dakle znači da se u Gradskom vijeću Rijeke neće pokušati razgovarati samo s HDZ-om i Burićem, a svi drugi bit će potencijalni partneri za postizborne pregovore.



Tko će podržati Hrvoja Burića u drugom krugu izbora, pitanje je svih pitanja i za njega, a i za protukandidata Obersnela. Kako sada stvari stoje, čini se da da HDZ neće formalno podržati Burića jer bi mu time, smatraju, čak bile umanjene šanse u drugom krugu. »Burić igra i na glasove centra, a pogotovo razočaranih Obersnelovih birača, među kojima je i puno građana koji sebe svjetonazorski svrstavaju u centar, ili čak lijevo. Zato bi eksplicitna podrška HDZ-a zapravo za njega bila anti-sinergijska«, objasnio nam je jučer jedan od visokopozicioniranih HDZ-ovaca u Rijeci. HDZ će, kako se saznaje, u svojim izjavama pledirati da Riječani podrže promjene, a to bi zapravo značilo i Burića, no nitko od stranačkih čelnika neće to izrijekom kazati, osim ako Burić to sam ne zatraži od HDZ-ovaca. No to je malo vjerojatno.


Sigurno ga izrijekom neće podržati ni AM-Živi zid, ni Lista za Rijeku, vjerojatno ni Most, ali zato bi mogao – HNS. No, o tome će biti riječi u srijedu na stranačkim tijelima HNS-a Rijeke.


Ako bi se gledalo matematički, bez obzira na veliku prednost Vojka Obersnela u prvom krugu izbora od 40 posto nasuprot Burićevih 18 posto, vrlo lako bi se sve te oporbene glasove moglo staviti u jedan koš – sigurno je, naime, da HDZ-ovi birači neće biti za Obersnela, kao vjerojatno ni većina birača Akcije mladih i Živog zida, iz jednostavnog razloga što su to primarno protestni glasovi. Kako će se postaviti birači Mosta i Liste za Rijeku, to je veliko pitanje, no za odgovor ćemo morati pričekati 4. lipnja i drugi krug izbora.



Kako će to ići, međutim, drugo je pitanje, jer čini se da ni HNS s dva mandata nije spreman podržati SDP-ovu većinu. »Ne vidim niti jedan jedini razlog da podržimo Obersnela«, rekao nam je jučer jedan od čelnika riječkih HNS-ovaca, uz najavu da će Predsjedništvo HNS-a Rijeke u srijedu donijeti i službenu odluku o tome. I u Mostu ističu da će se tek izjasniti o podršci, a i Lista za Rijeku i njihov Danko Švorinić ograđuju se od bianco podrške bilo kome.


– Podržat ćemo prije svega realizaciju programa za koji smo dobili povjerenje na izborima. Iz ukupnih rezultata je jasno da su Riječani većinski glasali za promjene i na razini izbora za gradonačelnika i za Gradsko vijeće, i to ćemo kao riječka regionalna stranka respektirati u odlukama koje ćemo donijeti tokom ovog i sljedećeg tjedna – rekao nam je jučer Švorinić.


Birači oporbe


U samom SDP-u potpuno su »ukomirani« zbog rezultata u Gradskom vijeću: »Ovo nije dobro, ovo je toliko daleko od većine da nam nije jasno s kim postići dogovor uopće«, rekao nam je jedan od novih-starih gradskih vijećnika. Drugi pak kažu da je to fijasko politike gradskog SDP-a i da bi bilo dobro da se na unutarstranačkim izborima koji po statutu slijede pojavi neko novo, drugo lice uz Vojka Obersnela, a treći podsjećaju da je prije samo šest mjeseci na parlamentarnim izborima SDP u Rijeci za svoju listu bio dobio oko 43 posto, dok je sada s Obersnelom na čelu na svega 37 posto podrške.


Jasno je, međutim, da službenih međustranačkih pregovora neće biti dok ne prođe drugi krug izbora 4. lipnja i dok se ne vidi hoće li Obersnel uopće dobiti novi mandat, ili će ga prestići nezavisni Hrvoje Burić s podrškom birača cjelokupne oporbe.