Kolektiv

Aupičku traži ukidanje ‘mrske’ crvene boje na riječkim semaforima. Objašnjenje je briljantno

Portal Novilist.hr

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL



Riječki kolektiv Aupičku, koji za Valentinovo na Korzu organizira akciju brisanja kolektivnog sjećanja na Jugoslaviju, uputio je dopis Gradu Rijeci kojim traže da se ukine crveno svjetlo na semaforu. 


– Stres koji uzrokuje crvena boja, koja od nas autoritativno zahtjeva da postupamo upravo kako ona kaže, podsjeća nas na neka davna, odveć represivna vremena, pojašnjavaju u kolektivu Aupičku.


Njihov dopis riječkom gradskom Odjelu za komunalni sustav prenosimo u cijelosti:




“Grad Rijeka je utvrđen kao pravno odgovoran za funkcioniranje i održavanje vertikalne prometne signalizacije i semafora na području Grada Rijeke te Vas držimo moralno odgovornima za traume nanesene nedužnom i jugoslavenskim terorom obremenjenom stanovništvu Grada.


Zahtijevamo u svrhu povećanja sigurnosti prometa na cestama da se istog časa pronađe alternativa uvredljivoj crvenoj boji koja označava zabranu kretanja, budući da budi traume na razne zabrane iz doba kojeg se, vjerujemo, ne želimo sjećati.


Zabrana kretanja je kršenje jedne od temeljnih ljudskih sloboda kojeg se svojevoljno odričemo u svrhu višeg cilja, a to je sigurnost svih građana Rijeke, ali i Republike Hrvatske, no smatramo nedopustivim da se naša žrtva dodatno ponižava izlaganjem komunističkom naslijeđu.


Alternativno, ukoliko smatrate da je crvena boja neophodna kako bi putem trauma zaustavila kretanje vozila, na istu možemo pristati, ali isključivo u slučaju da se slijedne boje (žuta i zelena) zamijene bijelom i plavom, sa dekorativnim pleterom na bijelome polju kako bi traumu zabrane slobode kretanja zamijenila sloboda koju nam pruža naša prekrasna zastava”, piše kolektiv Aupičku gradskim vlastima, s potpunom uvjerenjem u ispunjenje njihovih zahtjeva.


Podsjetimo, riječki kolektiv Aupičku dosad je imao nekoliko briljantnih i uspješnih akcija. Spomenimo samo neke: na riječkoj ribarnici podstavili su tablu “Katedrala ribe”, ovjekovječivši na taj način izjavu čuvenog montipajtonovca Michaela Palina, koji je na proputovanju Rijekom za potrebe snimanja serijala “New Europe” tako oduševljeno opisao riječku ribarnicu.


Riječani su velikim odazivom podržali Huanita Luksetića na akciji “Zapalimo Huanita”, koju je pokrenuo upravo Aupičku, a njihova je inicijativa bila i “Objesi smeće na ogradu da im stvorimo neugodu”, čime su utjecali na rješavanje problema ograde postavljene na Rivi.