Trg Jurja Klovića

Arheološki park u srcu Rijeke danas otvara vrata

Nela Valerjev Ogurlić

Među nizom artefakata na arheološkom lokalitetu pronađen je i listić iz 3. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je dio brončanoga lovorovog vijenca koji se tada običavao polagati na glave kipova, a u sklopu svečanosti bit će prezentirana njegova replika u terakoti, koja bi trebala postati novi riječki suvenir



RIJEKA Dugo očekivano uređenje Trga Jurja Klovića i Arheološkog parka s ostacima rimskog Principija u središtu Rijeke je završeno, a danas u 18 sati održat će se njihovo svečano otvorenje na kojem se očekuje i ministrica kulture Andera Zlatar Violić.


U Arheološkom parku prezentirani su ostaci tarsatičkog Principija, kompleksa rimskog vojnog zapovjedništva koje je nadziralo Alpsku klauzuru, sustav golemih zidova, kula i utvrda za zaštitu istočne granice tadašnjeg Rimskog carstva od prodora barbara. Alpska klauzura protezala se od Rijeke, koja se tada zvala Tarsatica, preko ruba planinskog zaleđa Rijeke do prostora sadašnje granice Hrvatske i Slovenije kod Prezida.


Arheološka istraživanja provedena 2007. godine utvrdila su da je Principij sagrađen u 3. stoljeću, a srušen početkom 5. stoljeća. Iznad većeg dijela ostataka Principija izgrađene su novije zgrade, a Arheološki park, uređen prema projektu arhitekta Nenada Fabijanića, obuhvaća otprilike četvrtinu nekadašnjeg kompleksa.




U programu otvorenja sudjelovat će članovi zbora i orkestra Opere te Baleta HNK Ivana pl. Zajca, a u Galeriji »Principij« bit će otvorena izložba koja će dokumentarno prikazati sve faze arheoloških istraživanja i uređenja lokaliteta od 2007. godine do danas.


Među nizom artefakata na arheološkom lokalitetu pronađen je i listić iz 3. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je dio brončanoga lovorovog vijenca koji se tada običavao polagati na glave kipova, a u sklopu svečanosti bit će prezentirana njegova replika u terakoti, koja bi trebala postati novi riječki suvenir.