SOBOLI

Antifašizam se na Grobniku ne zaboravlja: Obnavlja se velebni spomenik podhumskim žrtvama

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Uz zidove, u prvoj fazi obnovit će se i spomen-ploče te nadzemni dijelovi unutar spomen-groblja, a za sljedeću godinu ostavit će se najzahtjevniji dio - obnova obeliska



ČAVLE – Tijekom nedavno održane komemoracije za podhumske žrtve na spomen-groblju u Sobolima, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić najavila je prvu fazu obnove spomen-područja. Naime, sljedeće godine u Sobolima, na spomen-groblju podhumskih žrtava, obilježit će se ne samo tradicionalna komemoracija za žrtve talijanskog fašizma, nego i pedeset godina od izgradnje spomenika.


– Općina Čavle iz tog razloga pokrenula je postupak obnove spomen-groblja i samog spomenika. Osigurana su sredstva za djelomičnu obnovu već u ovoj godini i trenutno se projekt obnove prilagođava financijskim mogućnostima.


U ovoj prvoj fazi obnovit će se okolni zidovi, obnoviti spomen-ploče, kao i nadzemni dijelovi unutar spomen-groblja, a za sljedeću godinu ostavit će se obnova samog obeliska koja je i najzahtjevnija. Ukupan trošak obnove procjenjuje se na 350 tisuća kuna, no točan iznos vidjet će se tek detaljnim pregledom spomenika.




U obnovi sudjeluju još i Općina Jelenje i Primorsko-goranska županija, kaže čavjanska načelnica Cvitan Polić, dodajući kako je spomenik djelo poznatog hrvatskog kipara Šime Vulasa koji je preminuo prošle godine.


Na memorijalnom groblju, spomen-području Soboli, 1970. godine postavljen je impresivan spomenik s 91 štitom, kao spomen na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine, rad akademskog kipara Šime Vulasa.



Danas velebni spomenik predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljiv je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama. Tog 12. srpnja 1942. godine dogodio se jedan od najstrašnijih zločina u nacionalnoj povijesti, a velebni spomenik trajna je uspomena i simbol toga vremena.


Kako su ljudi odmah poslije mise tog srpanjskog dana 1942. godine odvedeni na strijeljanje, 2010. godine na području memorijalnog groblja postavljen je i križ i od tada se na dan pogibije slavi i sveta misa za podhumske žrtve.


U čast podhumskih žrtava sagrađena je i crkva sv. Maksimilijana Kolbea u Podhumu, 2015. godine, kao prva crkva tog imena u Hrvatskoj. Nosi ime patera Maksimilijana Kolbea, koji je također bio žrtva nacističkog terora.