Izbori

Analiza mjesnih izbora u Rijeci po strankama: HDZ pojedinačno dobio osam mandata više od SDP-a

Tihana Tomičić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sada je jasno zašto se SDP odlučio na veliku koaliciju, jer kad se zbroje svi rezultati koalicije koju vodi SDP i koja funkcionira u Gradskom vijeću Rijeke, tada se dolazi do brojke od čak 78 mjesta



RIJEKA – Kad se analiziraju uspjesi stranaka pojedinačno na jučerašnjim izborima za mjestu samoupravu u Rijeci, onda se vidi da je HDZ osvojio najviše mandata – 53, dok je SDP samostalno osvojio 45 mjesta, i to 44 kroz koaliciju, a jedno sam. 


Sada je jasno zašto se SDP odlučio na veliku koaliciju, jer kad se zbroje svi rezultati koalicije koju vodi SDP i koja funkcionira u Gradskom vijeću Rijeke, tada se dolazi do brojke od čak 78 mjesta koja su osvojili. No, pojedinačno je SDP u Rijeci ipak slabiji od HDZ-a, pokazali su jučerašnji izbori. 


Ali, i jedni i drugi imaju mnogo manje mandata nego prije četiri godine. Tada je HDZ osvojio 65, a SDP 64 mjesta.




Jasno je da su ojačale alternativne i manje stranke – tako je Akcija mladih osvojila 5 mandata, HNS deset – dva samostalno, a 8 kroz koaliciju sa SDP-om, PGS-om i ostalima, HSS dva, HSU devet kroz istu koaliciju sa SDP-om, a jednako tako i IDS dva. Lista za Rijeku osvojila je deset mjesta, a MOST i NL Bura po devet.


PGS je također osvojio devet mjesta, ali kroz koaliciju sa SDP-om, a Živi zid dva mjesta. Nezavisni kandidati osvojili su ukupno 11 mandata, što sve zajedno čini 176 mjesta u vijećima mjesnih odbora Rijeke.


Ovi podaci postali su dostupni tek kasno navečer jučer, stoga ih objavljujemo danas. Iz podataka sa samih izbornih mjesta nije bilo razvidno kako je koja stranka pojedinačno prošla, zbog koalicijskih aranžmana.