Forum

Alzheimerova bolest jedan je od najčešćih uzroka demencije za koju zasad nema lijeka

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Drugi riječki Forum o neurodegenerativnim bolestima danas je u Sveučilišnom kampusu okupio brojne domaće i inozemne stručnjake koji se bave ovim bolestima, među kojima su najčešće demencije koje danas prati sve veći broj oboljelih.


– Ovaj forum važan je i za društvo u cijelosti. Naime, populacija osoba starijih od 65 godina posljednjih je desetljeća u neprestanom porastu, a poznato je da porast dobi opće populacije povećava rizik za  demencije. Demencija može uzrokovati niz zdravstvenih problema koji se mogu javljati samostalno ili u kombinacijama. Alzheimerova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih uzroka demencije i trenutačno za ovu bolest nemamo lijeka, kazao je u svom pozdravnom govoru akademik Daniel Rukavina, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji organizira ovaj forum.


Središnje predavanje prof. Johna Hardyja, uglednog genetičara i molekularnog biologa s University College of London, sudionicima skupa dalo je pregled genske analize neurodegenerativnih bolesti i pokušaj identificiranja gena koji ih uzrokuju.