Tajno glasovanje

Alen Jugović najmlađi dekan u povijesti Pomorskog fakulteta

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Izv. prof. dr. Alen Jugović (40) izabran je tajnim glasovanjem, a na funkciji dekana naslijedit će prof. dr. Serđa Kosa koji je tu dužnost obnašao u dva mandata



Natpolovičnom većinom glasova Fakultetsko vijeće Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za novog je dekana izabralo izv. prof. dr. Alena Jugovića. Novi će dekan svoju funkciju preuzeti s početkom iduće akademske godine kada će zamijeniti aktualnog dekana prof. dr. Serđa Kosa koji je dekansku funkciju obnašao u dva uzastopna mandata. Protukandidat Jugoviću za trogodišnju dekansku funkciju bio je prof. dr. Ivica Šegulja, no tajnim glasovanjem Jugović je osvojio većinu Fakultetskog vijeća te je u 40. godini života postao najmlađi dekan u povijesti Pomorskog fakulteta.



Dekana biraju i Akademija, Učiteljski i Tehnički fakultet


Od iduće akademske godine uz Pomorski, i Ekonomski fakultet imat će najmlađeg dekana u svojoj povijesti, a riječ je o nedavno izabranom izv. prof. dr. Alenu Hostu koji će na novu funkciju stupiti u 41. godini života. Uz te dvije visokoškolske ustanove još tri fakulteta pokrenula su postupke za izbor dekana, a riječ je o Učiteljskom fakultetu te Akademiji primijenjenih umjetnosti i Tehničkom fakultetu na kojem se za funkciju dekana natječe troje kandidata: izv. prof. dr. Miroslav Joler, prof. dr. Mladen Perinić i prof. dr. Jasna Prpić Oršić.





U svojoj dosadašnjoj karijeri novoizabrani je dekan obnašao dužnosti voditelja doktorskog studija i prodekana za poslovne odnose, vodio je europske te hrvatske strateške projekte, kao i niz stručnih projekata, a u svom programu rada za dekana ističe kako Pomorski fakultet treba težiti tome da postane jedna od boljih znanstveno-nastavnih institucija u Hrvatskoj. To se može postići samo uključivanjem i poistovjećivanjem svih zaposlenika s misijom i vizijom fakulteta i uključivanjem u njihovu provedbu.


S ciljem povećanja kvalitete nastavnog procesa novi dekan predlaže cijeli niz mjera i aktivnosti poput vrednovanja studijskih programa u ciklusima od 3 do 5 godina, uspostavljanja omjera broja studenata na jednog nastavnika sa sadašnjeg odnosa 1:19,3 na 1:15, postizanja adekvatnosti prostornog kapaciteta tako da se sve učionice dovedu na određeni standard i to po broju sjedećih mjesta, dostupnosti različitih prezentacijskih alata ili pak informatičkoj dostupnosti.


Jugović predviđa i usavršavanje asistenata, postdoktoranada i nastavnika, uključivanje istaknutih stručnjaka iz prakse u studijski program i to u do 30 posto nastave, ali i poticanje na striktno provođenje stegovnih mjera predviđenih stegovnim pravilnikom nad studentima zatečenim u neprimjerenim radnjama prepisivanja na ispitima. Prema njegovom mišljenju primarni cilj fakulteta treba biti učinkovitost studiranja te u tom smislu predviđa niz aktivnosti poput povećanja broja studenata koji završavaju studij, podizanja kriterija pri upisu i smanjenja upisne kvote, brige za napredovanje svakog studenta tijekom studiranja na način da se uvedu programi student mentor i profesor mentor, ali i podizanjem svijesti o pripadanju fakultetu putem fan shopa i raznih manifestacija.


U svom programu rada Jugović je stavio naglasak i na cjeloživotno učenje, jačanje suradnje s gospodarstvom, poticanje e-učenja, jačanje znanstveno-istraživačkog rada na fakultetu, podizanje kompetencija svih zaposlenih te povećanje prihoda fakulteta.