Virtualni, propali projekti

Akcija mladih o 128 milijuna razloga zašto Riječani žive u gradu propalih obećanja

Andrej Petrak

21,5 milijuna kuna utrošeno je na nikad viđenu knjižnicu na Klobučarićevom trgu / NL arhiva

21,5 milijuna kuna utrošeno je na nikad viđenu knjižnicu na Klobučarićevom trgu / NL arhiva

Na projekte knjižnice na Klobučarićevom trgu, uređenje Kompleksa Benčić, Autobusni kolodovor na Žabici, održavanje podrtine Galeba te »čuvanje« zemljišta na Preluci bačeno 128 milijuna kuna, kaže Bojan Kurelić



RIJEKA – Akcija mladih pronašla je 128 milijuna razloga zašto Riječani žive u gradu propalih obećanja, a riječ je o 128 milijuna kuna potrošenih na, kažu, propale virtualne projekte koji nikad nisu realizirani. Riječ je o projektu knjižnice na Klobučarićevom trgu, od kojeg se odustalo, uređenju Kompleksa Benčić, dugoobećavanom Autobusnom kolodovoru na Žabici, održavanju podrtine Galeba te »čuvanju« zemljišta na Preluci. Sve što građani imaju, dodaju, nova su predizborna obećanja svake četiri godine, uključujući i novu bombu o gradnji metroa, praktički gradske željeznice, o čemu se počelo razmišljati još sredinom 80-tih godina.


Nalaz Državne revizije iz 2015. godine pravi je izvještaj gradonačelnika o radu u protekle četiri godine, poručuje glavni tajnik AM-a Bojan Kurelić, iz koje je vidljivo da »prije preuzimanja obveza po investicijskim projektima Grad Rijeka nije provodio stručno vrednovanje, ocjenu opravdanosti i učinkovitosti investicijskog projekta te nije osigurao izvore financiranja«.


– Jednostavno, Grad je krenuo u projekte, kupovalo se zemljište, a da nisu osigurani novci niti se znalo što će se i kako graditi.  U nalazu Državne revizije može se pročitati o nenamjenskom trošenju novca, dospjelim obvezama u 2015. godini od 172 milijuna kuna, kao i o 250 milijuna manjka prihoda i primitaka, a da Grad nema ni plan niti program kako taj manjak pokriti, rekao je Bojan Kurelić.




Andrej Briščik sumirao je iznose u nalazu Državne revizije o utrošku grada na propale i nerealizirane projekte: 21,5 milijuna kuna utrošeno je na nikad viđenu knjižnicu na Klobučarićevom trgu, 35,6 milijuna u Kompleks Benčić, još 45,2 milijuna na novi autobusni kolodvor, za koji još nije udaren ni prvi kramp, a 7,5 milijuna kuna u brod Galeb. Tomu, kaže Briščik, treba dodati i 18 milijuna kuna bačenih na čuvanje zemljišta na Preluku za izgradnju turističkog kompleksa.


Darjan Buković najavljuje da će Akcija mladih u predizbornoj kampanji ponuditi svoj program i viziju grada, koja će možda biti skromnija od Riječkog metroa i autobusnog kolodvora od 50 milijuna eura, ali će, napominje, to zato biti vizija koju svi zajedno možemo doživjeti i u njoj uživati, bez virtualnih projekata i uvijek iznova neispunjenih obećanja.


– Akcija mladih samostalno izlazi na izbore sa svojim kandidatima. Puno godina pokušavamo ujediniti riječku oporbu, a sad ispada da je oporbu ujedinio Obersnel, samo na svoju stranu, rekao je Bojan Kurelić.