"Alternativa za Rijeku"

Akcija mladih i Živi zid: Andrej Briščik ide u utrku za riječkog gradonačelnika

Marinko Glavan

Andrej Briščik, Foto: I. TOMIĆ

Andrej Briščik, Foto: I. TOMIĆ

 Već 25 godina živimo u gradu bez alternative, koji stagnira i nema viziju kako krenuti naprijed, akež Briščik



RIJEKA Andrej Briščik kandidat Akcije mladih i Živog zida za riječkog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, predstavljen je na konferenciji za novinare, na kojoj su predsjednici dviju stranaka, Vjekoslav Rubeša i Ivan Vilibor Sinčić, potvrdili zajedniki izlazak pred birače u Rijeci.


Briščik, gradski vijećnik iz redova Akcije mladih, iznio je osnovne smjernice koalicijskog programa nazvanog Alternativa za Rijeku, optuživši sadašnju vlast za besperspektivnost mladih ljudi u gradu.


– Već 25 godina živimo u gradu bez alternative, koji stagnira i nema viziju kako krenuti naprijed. Već 25 godina iste strukture upravljaju gradom koji ne teče, nego stoji. Mladi iz njega odlaze, ne zbog toga što ne vole svoj grad ili ne žele u njemu živjeti, nego zbog toga što ne mogu naći posao, nemaju mogućnost osigurati stan ni vrtić za svoju djecu.




Četiri godine borimo se za zajednički nastup oporbe protiv sistema koji upravlja gradom, i shvatili smo da smo mi jedina prava oporba i alternativa. Pozivamo sve građane da se pridruže našoj borbi, iziđu na izbore, da zajedničkim snagama pokažemo da se mora i može drugačije, rekao je Briščik, dodavši kako ne želi nabrajati propale i nerealizirane gradske projekte, povlaštene pojedince ni o Vojku Obersnelu, jer »nakon 25 godina šutnje mediji konačno govore o tome«.


– Umjesto toga, želim govoriti o osnovnim smjernicama programa Alternativa za Rijeku. To su izgradnja vrtića za svu djecu pod jednakim uvjetima, konkretni poticaji i olakšice poduzetnicima, kao i okretanje grada moru, kroz razvoj vizije Riječke rivijere i kapitaliziranje bogate riječke povijesti.


Želimo grad ugodan za život, sa više parkova, šetnica i zelenila, uz izgradnju garaža u svakom kvartu, čime bi se riješio kronični problem s parkiranjem. Rijeka je bila poznata po kulturi i alternativnoj sceni, a učinit ćemo da to opet bude, otvarajući prostor mladim, neafirmiranim umjetnicima.


Rijeka će biti grad u kojemu projekti postaju stvarnost, a ne vizija na papiru, rekao je Briščik, uz poziv biračima da iziđu na birališta i ne dopuste da manjina bira gradonačelnika i članove gradskog vrijeća.


Rubeša i Sinčić istaknuli su kako je suradnja na predstojećim lokalnim i regionalnim izborima logična, nakon postizanja uspjeha na parlamentarnim izborima prošle godine.


– U Rijeci se, nažalost, već godinama provlači teza da nema alternative sadašnjoj vlasti. Svaka vlast bila bi bolja od sadašnje. Naš kandidat, Andrej Briščik dokazao se je svojim predanim radom u stranci, u građanskim udrugama i Klubu mladih, istaknuo je Rubeša, a Sinčić je dodao kako je riječ o strankama koje su »generacijski i programski vrlo slične«.


Na novinarsko pitanje o očekivanom rezultatu u Rijeci, te mogućem postizbornom koaliranju, Briščik je odgovorio da očekuje između pet i sedam mjesta u gradskom parlamentu.


– A što se koaliranja tiče, sigurno je da nećemo u koaliciju ni sa SDP-om, ni s HDZ-om, poručio je Briščik.