Urbani separe

Akcija ispred “Zajca”: Želimo Rijeku s više zelenih površina, smijeha i parkova

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Inicijatorice i sudionice akcije, koje zasad žele ostati anonimne, kažu da je riječ o kulturno-komunalno-edukativnom performansu »Zajc ON« u organizaciji novonastale građanske inicijative »Urbani separe«. Riječ je o tek prvoj u nizu akcija koje se planiraju



utarnjim satima zatekao u parku ispred HNK-a Ivana pl. Zajca, mogao je svjedočiti neobičnoj akciji. Skupina odjevena u bijele zaštitne odore i s medicinskim maskama preko lica krenula je spužvama, vodom i sredstvima za čišćenje doslovno očistiti spomenik skladatelju Ivanu pl. Zajcu po kojemu riječko kazalište nosi ime. Tijekom akcije parkom je odjekivala Zajčeva glazba, a građani su dobili letke s deset činjenica o Ivanu Zajcu koje (možda) nisu znali.


Između ostalog, moglo se doznati da se Zajc jutrima bavio svojim ružama i vrtom te da je živio vrlo uredno – ustajao je vrlo rano i već oko 4 sata sjedio kod svog pisaćeg stola i tiho zviždeći skladao. Jučer je netko preko Zajčeva spomenika stavio žutu vrpcu na kojoj je pisalo »Pravo na pobačaj ne smije biti privilegij«, no uspostavilo se da ta akcija nema veze s ovom »čišćenja Zajca«. Kako smo doznali od inicijatorica i sudionica akcije vezane uz skulpturu riječkog skladatelja, koje zasad žele ostati anonimne, riječ je o kulturno-komunalno-edukativnom performansu »Zajc ON« u organizaciji novonastale građanske inicijative »Urbani separe«.


Voljeti djelima


– Mi smo Riječanke i Riječani koji svoj grad vole i »offline«. Zašto ga zajedno ne bismo učinili čišćim i ugodnijim za život? Ajmo ozeleniti Rijeku, skupimo se i očistimo parkove, povežimo se i neka nam grad zamiriši na Mediteran! U našem idealnom gradu bilo bi više klupa, više zelenih površina, dječjih i psećih igrališta, biciklističkih staza, parkova i skate parkova, a manje psećeg dreka. Više smijeha, manje smeća!




Želimo od našeg grada napraviti prijestolnicu, jer znamo da to najviše ovisi o nama građanima i pokazati kako se »grad koji teče« voli djelima, a ne samo riječima i ‘lajkovima’. Dajemo šansu našem gradu do 2020. godine, a ako naši napori ne urode plodom, selimo u irski Galway; tamo ima puno zelenih površina – objašnjavaju aktivistice, koje su simbolički oprale skulpturu u Kazališnom parku i time započele čišćenje Europske prijestolnice kulture 2020.


Poklon HNK-u


Kako doznajemo, riječ je o prvoj u nizu akcija koje se planiraju, a s ciljem da se Rijeka do 2020. očisti i postane dostojna titule Europske prijestolnice kulture.


– Naš je općeniti dojam da je Rijeka prljav grad. Zato smo krenuli u ovu akciju koja je na volonterskoj bazi i nema politički predznak. Namjera nam je doslovno uzeti u ruke krpe i metle i počistiti grad. Pozivamo sve građane da nam se pridruže i sudjeluju s vlastitim prijedlozima, kako bi Rijeka 2020. doista sličila na Europsku prijestolnicu kulture. Nije nam namjera kritiziranje komunalnog sustava u Rijeci, već potaknuti Riječanke i Riječane da razviju svijest o čistoći grada u kojem žive i da ga prestanu prljati. Cilj nam je edukacija građana i da shvate da je ono što je u javnom prostoru njihovo i da o tome treba voditi brigu.


Za početak smo namjerno očistili spomenik Ivana pl. Zajca, jer je to simbol Rijeke o kojemu mnogi Riječani malo znaju i općenito se ne vodi dostatna briga o ovom spomeniku. Naše čišćenje ujedno je i poklon HNK-u Ivana pl. Zajca za početak nove kazališne sezone – kažu sudionice akcije »čišćenja Zajca«, koje sebe duhovito nazivaju »odredom za čistoću«.


Da je njihova akcija naišla na plodno tlo, potvrđuju pozitivne reakcije građana. Jedna Riječanka čestitala je djevojkama na hvalevrijednoj gesti, a druga je rekla da ju je akcija – popraćena Zajčevom glazbom – toliko zaokupila da je propustila dva autobusa na obližnjem stajalištu. Svi koji se žele pridružiti »Urbanom separeu« mogu to učiniti preko Facebooka (facebook.com/groups/urbanisepare) i e-maila: [email protected].