Ekstremna regata

AVANTURA ŽIVOTA Riječanin spreman za 4.000 milja neprekidne borbe s Atlantikom

Denis Frančišković

Riječ je svojevrsnom malom morskom bolidu koji je konstruiran za otvorena mora. Mir i tišina su nešto posebno, ja se radujem tome, nadam se da ću odmoriti um, a tijelo? Sigurno neću... Najvažnije je završiti regatu bez posljedica – tvrdi Vedran 



Iz srca Kostrene, točnije uvale Žurkovo, u avanturu života! Tako je izgledalo posljednje druženje Vedrana Kabalina s prijateljima, sportskim znancima i obitelji u Jedriličarskom klubu »Galeb« uoči životnog pothvata, prelaska Atlanskog ocena u šest i pol metarskoj jedrilici. Riječanin s malološinjskom adresom u Žurkovo je dovezao svoju mezimicu »Elou«, a potom su slijedile minute i sati druženja, razgovora s novinarima i prijateljima, uz neizostavne bljeskalice fotoaparata i mobitela. No, Vedran je toliko susretljiv da je svima izlazio ususret, za svakog odvajao po nekoliko minuta premda, dojam je, više su ga znojila i zamarala »svjetla reflektora« od onog što najbolje zna – vrhunskog jedrenja.


A pred njim je uistinu veliki pothvat, prestižna regata »MiniTransat« za samce preko Atlantika za koju se isprva trebao krvavo namučiti kako bi se našao na startu, a potom i onaj najteži dio, 4.050 nautičkih milja neprekidne borbe s morem, vjetrom, umorom, snom… I držanje pravog kursa po noću i danju. Sve u konkurenciji 85 jedriličara iz 14 zemalja.


Stabilnost 





Regata datira od 1977. godine i održava se svake druge, neparne godine, a start prve etape je 1. listopada u francuskom La Rochellu i duga je 1.350 nautičih milja na putu za Las Palmas na Kanarskim otocima. Nešto kasnije, točnije 1. studenog na rasporedu je druga etapa od Las Palmasa do Le Marina na Martinqueu u dužini od 2.700 nautičkih milja. Previđa se da bi prva etapa trebala trajati desetak, a druga dvadeseak dana…



Vedran Kabalin i Slobodan Velikić prvi put sudjeluju na »MiniTransatu«, a zanimljivo sve se događa ravno nakon deset godina i velikog podviga Šime Stipaničeva. Šime je naime prvi Hrvat koji je u samcu prejedrio Atlantik u regati Mini Transat 2007. godine i ušao tako u povijest deset najlegendarnijih hrvatskih jedriličara. Šibenski zaljubljenik u more i jedrenje ističe kako »Mini Transat ne završavaju i ne pobjeđuju najbolji jedriličari nego oni najorganiziraniji«. Vjerujemo da riječki dečki dobro to imaju na umu.



– Stvarno teško je reći koliko je čovjek spreman za nešto za što ne zna što ga još ustvari čeka. Pripreme su trajale posljednje tri godine, riječ je o jednom projektu koji traži potpunu posvećenost, vrijeme, odricanje, ali i financije. Moram se zahvaliti svom timu, kondicijske i fizičke pripreme krenule su na vrijeme, a veliku sigurnost i stabilnost daje mi i rad s psihologom – kaže Vedran koji je u ovu klasu zakoračio zajedno s drugim Riječaninom Slobodanom Dadom Velikićem. Kad su obojica prošli mukotrpne kvalifikacije shvatili su da vrijedi pokušati. Povratka više nije bilo… Velikić je već u La Rochellu, zajedno će odraditi nekoliko dana jedrenja uoči starta regate.


Veliki izazov, potraga za avanturom, ispunjenje dječačkog sna… Sve pomalo, ali mir, tišina, vjetar, valovi… dodatno su ojačali Kabalinovu želju da se okuša u ovoj ekstremnoj regati. Regati u kojoj osim VHS stanice s radijusom od oko 40 kilometara nema nikakve komunikacije s vanjskim svijetom.


Medico 


– Organizatori rizike na ovoj regati žele svesti na najmanju mogu mjeru, zato su kvalifikacije i tako stroge i teške, traže se najspremniji. Hrvatska će sada imati dva predstavnika, a najviše je Talijana i Španjolaca. Moj brod je vrhunski pripremljen, ali je kao i Dadotov nešto starije generacije i u startu dosta sporiji. No, nama je cilj prije svega završiti regatu, o nekom posebnom plasmanu ne razmišljamo. Premda bi plasman među prvig deset bio fantastičan uspjeh – dodaje Kabalin.


Na valovima Atlantika morat će primijenjivati i svoja nova znanja o meteorologiji i navigaciji. I to u skučenom ambijentu od svega nekoliko »kvadrata«.


– »Eloa« i ja spremni smo za avanturu života. Riječ je svojevrsnom malom morskom bolidu koji je konstruiran za otvorena mora. Prilično je stabilan, a sve u njemu je napravljeno i prilagođeno za solo jedrenje. Iako je stariji, spreman je, traži samo dobrog skippera. Mir i tišina su nešto posebno, ja se radujem tome, nadam se da ću odmoriti um, a tijelo? Sigurno neću… Najvažnije je završiti regatu bez posljedica, ovo je izazov sa samim sobom, želja za ostvarenje dugogodišnje želje da prejedrim Atlatnik – samouvjeren je Vedran kojem je u cijelom projeku pomogao i »Medico«.


Specijalna bolnica je prepoznala cijeli projekt, ali i veliku Kabalinovu želju za ostvarenje sna.


– Ma, hvala svima, obitelji, prijateljima, sponzorima. »Medico« mi je velika potpora, financijska podrška je jako bitna jer cijeli je projekt poprilično zahtjevan – tvrdi Vedran.


Slijedi mu zagrijavanje na moru ispred Francuske, a potom dvomjesečni izazov jedričarskog samotnjaka.



– S Velikićem ću trenirati, a zatim ćemo s vrhunskim meteorologom Jurom Jermanom napraviti okvirnu rutu po kojoj ćemo jedriti – zaključuje Kabalin.


Potpora Medica 


U čast Vedrana Kabalina, u jedriličarskom klubu Galeb organizirano je druženje s prijateljima, obitelji, suradnicima.


– Vrhunska zdravstvena skrb i vrhunski sport idu ruku pod ruku, zbog čega Specijalna bolnica Medico podržava perjanice riječkog sporta poput VK Primorje i HNK Rijeka. Medico si stalno podiže ljestvice i tijekom svih ovih godina uspješno ih i preskače, zato s ponosom podržava ovaj pothvat kako bi pomogao Vedranu preskočiti njegovu letvicu i ostvari dugogodišnji san. Specijalna bolnica Medico kontinuirano ulaže u društveno odgovorno poslovanje jer dobri poslovni rezultati nisu jedino mjerilo za vrednovanje uspješnosti ustanove. Sve naše aktivnosti usmjerene su potrebama naših pacijenata kreiranjem okruženja koje kontinuirano unapređuje kvalitetu poslovnih procesa, ali istim žarom želimo brinuti o potrebama svih članova naše zajednice, poručuju iz Medica.


Na druženju u JK Galeb okupio se uistinu veliki broj dragih mu ljudi. Vedran je priznao da mu nije lako odvojiti se od obitelji i prijatelja, ali da jedva čeka konačno krenuti. Okupili su se i brojni mediji koji su mu iskazali potporu.