Danas odluka

ATMOSFERA NEIZVJESNOSTI Gradsko vijeće Rijeke danas odbacuje Obersnelov proračun?

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dosadašnje sjednice gradskoga parlamenta pokazale su da kohabitacija u Rijeci ne funkcionira. I nije za to kriv samo Obersnel koji je do sada bio naviknut na komfornu situaciju jer je u lokalnom parlamentu imao većinu



RIJEKA   Dan uoči današnje sjednice Gradskoga vijeća nemoguće je predvidjeti što će se dogoditi s proračunom za 2018. godinu. Kao i političke epiloge nakon svega onog što će se događati u gradskoj vijećnici na Korzu 16. Poznat je prijedlog gradonačelnika Vojka Obersnela, poznat je stav HNS-a koji je odlučio manje-više podržati riječku izvršnu vlast, a to je 18 glasova.


Poznato je da Hrvoje Burić, za razliku od njegovog političkog ponašanja u Županijskoj skupštini u kojoj podržava Zlatka Komadinu, neće podržati proračun, za pretpostaviti je da Obersnelov prijedlog neće podržati ni HDZ. To je osam glasova. No, još uvijek je nejasno kako će se postaviti Srednji blok koji ima 11 glasova, dakle riječ je o vijećnicima Liste za Rijeku, Mosta, Akcije mladih, Živog zida i dvojice nezavisnih vijećnika, Josipa Kukuljana i Marinka Koljanina, koji su u lokalni parlament ušli s Burićeve nezavisne liste.


Na predstavljanju njihova dva amandmana ultimativno su poručili  da će podržati proračun samo pod jednim uvjetom – da Obersnel prihvati njihova dva prijedloga, a ta dva prijedloga su u stvari niz amandmana uobličena u dva amandmana. Na taj su način smanjili manevarski prostor za dogovor na minimum.


(Ne)ozbiljni amandmani




Jer, ako je nešto i prihvatljivo, primjerice uređenje tri parka, bonovi za osnovnoškolce, uređenje nužnog smještaja, zbog nečega što može biti neprihvatljivo Obersnelu, cijela stvar pada u vodu. Primjerice, zbog čega bi Obersnel pristao da se smanje sredstva za medije u iznosu od 1,7 milijuna kuna i na taj način se ugrozi lokalna televizija Kanal Ri. Grad Rijeka je jedan od osnivača Kanala Ri, a Obersnel bi kao zastupnik Grada trebao prihvatiti da se on ugasi.


U redu, potpuno je legitimno postaviti pitanje treba li Kanal Ri biti financiran proračunskim novcem, ali je legitimno i pitanje je li normalno da se amandmanima Srednjeg bloka želi urediti vijećnica i je li to prioritet. Tome treba dodati i već legendarni infantilni amandman kojim Akcija mladih i Živi zid uzimaju sredstva za održavanje javnih satova jer je vrijeme u Rijeci praktički stalo 1941. godine. Riječ je o dobroj zezanciji, ali znači li to da će odbijanje tog amandmana za Srednji blok biti dovoljan razlog za neprihvaćanje proračuna.


Nakon što su okončani lokalni izbori promijenjeni su odnosi snaga tako da je neformalna koalicija Srednji blok-HDZ-Hrvoje Burić dobila većinu. Odmah nakon toga svima su bila puna usta da je riječ o pobjedi demokracije o povijesnoj prilici da se grad demokratizira, a riječ koja se najčešće spominjala je kohabitacija. Pojednostavljeno, to je politički termin kojim se označava situacija da izvršnu vlast obnaša jedna politička opcija, dok većinu u predstavničkom tijelu ima druga politička opcija. Kohabitacija može biti prilika za politički iskorak.


No, da bi ona funkcionirala, potreban je dogovor, potrebna je politička zrelost. Dosadašnje sjednice gradskoga parlamenta pokazale su da kohabitacija u Rijeci ne funkcionira. I nije za to kriv samo Obersnel koji je do sada bio naviknut na komfornu situaciju jer je u lokalnom parlamentu imao većinu. Tanku, ali većinu.


A što ako…?


Naime, predstavnici Srednjega bloka potvrdili su da o svojim amandmanima nisu pričali ni s Obersnelom ni s kolegama iz neformalne koalicije. Znači, prijedlozi su bačeni na stol i očekuje se da ih se prihvati. Ne bi li bilo mudrije da je izrađen radni materijal koji bi bio osnova za razgovor i mogući dogovor. Sada se stvari moraju finiširati na samoj sjednici Gradskoga vijeća.


Valja naglasiti i da je teško očekivati da će Obersnel povući svoj prijedlog proračuna ma što se događalo na sjednici jer bi tako poslao sam sebe na izbore, a nakon njih, pod pretpostavkom da bi izbore dobio, dočekao bi ga isti odnos snaga u Gradskom vijeću. Srednji blok, HDZ, Burić i nezavisni vijećnici danas mogu izglasovati sve amandmane ako nađu zajednički jezik. Ali onda i preuzeti odgovornost za sve što će se nakon toga dogoditi. Primjerice za gašenje Kanala Ri, za zaustavljanje vremena na javnim satovima kako bi se ukazalo da je vrijeme u Rijeci stalo 1941. godine.


Ne treba isključiti ni mogućnost da se proračun ne prihvati, a što bi značilo da onda gradski parlament ide ponovo na izbore. Naime, budžet se prihvaća većinom glasova svih vijećnika. U slučaju da netko ne dođe zbog bilo čega, a član je većinske neformalne koalicije, ona nema dovoljno ruku za izglasavanje. A dovoljno ruku nema ni SDP-ova koalicija plus HNS. Dogodila bi se pat pozicija i posljedično novi izbori za lokalni parlament.