O hrvatskoj vlasti

ARS ogorčen Vladom: Konfederacija sukobljenih plemena prodaje ono malo što je ostalo

Damir Cupać

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Namjere nove vlasti najbolje se vide kada je riječ o Rijeci, po odnosu prema bivšemu intendantu kazališta i EDIT-u. To će biti obrazac ponašanja za sve ono što nije po njihovom svjetonazoru



RIJEKA Predsjednik ARS-a Ivo Jelušić ocijenio je da aktualna hrvatska vlast, koju je okarakterizirao kao konfederaciju sukobljenih plemena, u 100 dana nije napravila ništa, da nije odredila ni smjer vladanja.


– Nitko ne očekuje u tom roku rješenja za sve probleme, ali da će se dogoditi da ni nemamo vlast, to se nije moglo predvidjeti. Još uvijek trećina pomoćnika i zamjenika ministara nije imenovana. A sada premijer najavljuje prodaju onoga malo što je ostalo – ACI-ja, Podravke, Luke Rijeka, Imperijala…


Napokon posluju u plusu, a mi ćemo to sada prodati. Nakon toga vjerojatno idu HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode. Ne znamo ni što će biti s decentralizacijom, ali bitno je da predatorski HDZ želi sve poluge represivnog aparata. Valjda kako bi trpao ljude u zatvore. U isto vrijeme nema tisuću eura po djetetu, novoga zapošljavanja, ali zato nitko ne zna što je točno supruga Tomislava Karamarka radila za MOL, izjavio je Jelušić. On je dodao da se minusi produbljuju, da svi svjetski mediji pišu o uzletu nacifašizma u Hrvatskoj, a da se to pokušava promijeniti tek nakon posjeta četverorazrednog američkog dužnosnika.


– Namjere nove vlasti najbolje se vide kada je riječ o Rijeci, po odnosu prema bivšemu intendantu kazališta i Editu. To će biti obrazac ponašanja za sve ono što nije po njihovom svjetonazoru, a sljedeće su na redu Novosti, vijesti na talijanskom jeziku. U isto vrijeme šute o prestanku gradnje nove riječke bolnice, a autocestu prema Žutoj Lokvi više nitko ni ne spominje, upozorio je Jelušić.Dopredsjednica ARS-a Vilijana Kinkela osvrnula se na odluku Ministarstva kulture koje je apsurdnim potezom srezalo 50 posto sredstava za Edit.

– I na taj način dovelo u pitanje izlaženje dnevnog lista »La Voce del popolo«, jedinog dnevnika na talijanskom jeziku. Ministarstvo je uskratilo i državno financiranje Hrvatskoj drami HNK Ivana pl. Zajca, srezalo je budžet za organizaciju rock koncerata za polovicu, drakonskim mjerama ukida nezavisne medije, doveli su u pitanje nastup hrvatskih sportaša na Europskim sveučilišnim igrama… – upozorila je Kinkela.