Manifestacija

25. grobnička jesen: Izložba devet skulptura najava šetnice

Sanja Gašpert

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Znanstveno-kulturna manifestacija Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine bit će otvorena 30. rujna prigodnim programom u atriju Kaštela u Gradu Grobniku, kojemu će nazočiti i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović



GRAD GROBNIK Jubilarna, 25. Grobnička jesen, tradicionalna znanstveno-kulturna manifestacija Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, bit će otvorena u subotu, 30. rujna prigodnim programom koji počinje u 18.30 sati u atriju Kaštela u Gradu Grobniku, a kojemu će nazočiti i predsjednica Republike  što će potrajati do 9. prosinca, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora – grobničke Katedre i Općine Čavle.


Izložba »Devet«


– Ove godine naša Katedra slavi 25 godina rada, i tijekom tih godina ostvarila je više od 1.500 programa. Tim povodom izdat ćemo posebno izdanje Grobničkog zbornika. Isti jubilej obilježava i Grobnička jesen. Kao i prijašnje, i ovogodišnja će manifestacija okupiti velik broj djece i mladih, sudionika programa, a sve zahvaljujući suradnji Katedre s desetak osnovnih škola Primorsko-goranske županije, po čemu je ova manifestacija jedinstvena. Tako će cijeli listopad obilježiti terenske radionice, likovne i glazbene. Subotnji program otvorenja počinje u 18.30 sati uz Vokalnu skupinu Zvir i Daniela Šimeka, a tijekom večeri bit će uručene nagrade učenicima čiji su radovi proglašeni najboljima u natječaju Darovani 2017.


Uz predstavljanje programa ovogodišnje Grobničke jeseni i rada Katedre u proteklih 25 godina, središnji događaj večeri bit će izložba »Devet«, koju će otvoriti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je ujedno i pokroviteljica ovogodišnje manifestacije, kazala je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Vlasta Juretić.




Dodala je kako je riječ o jedinstvenoj izložbi djela devet poznatih hrvatskih umjetnika koji od prošle godine u Gradu Grobniku stvaraju hrvatski spomenik europskoj baštini – devet monumentalnih skulptura u kamenu, svojevrsnih svevremenskih svjedoka devet primjeraka srednjovjekovnog Zakona devet gradova, poznatog kao Vinodolski zakon. Svoja djela, ponajprije skulpture, izlažu Ivan Balažević, Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč.


– Riječ je o autorima koji izrađuju skulpture što će biti sastavni dio šetnice Zakon devet gradova, jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda od nacionalnog interesa. Ova izložba kruna je likovnih događanja Katedre i svojevrsna najava same šetnice za koju očekujemo da bi mogla biti svečano otvorena 18. svibnja sljedeće godine, za Međunarodni dan muzeja.


Zakon devet gradova


Devet monumentalnih skulptura već je pri kraju, umjetnici će ih dovršiti nakon njihovog postavljanja. Upravo je u pripremi izrada postolja za skulpture, kazala je Juretić. Podsjetila je kako je projekt Zakon devet gradova, prvotno pod radnim nazivom Park skulptura, počeo 2012. godine, a od travnja 2016. se razvija i raste.Novinarima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Čavle Norbert Mavrinac, inače i dopredsjednik grobničke Katedre, koji je kazao kako je Grobnička jesen kontinuitet koji treba nastaviti, a koji Općina Čavle prati od samih početaka. Istaknuo je kako je rad grobničke Katedre prepoznat i izvan granica Hrvatske.

Grobnička jesen 2017. godine nastavlja se u nedjelju, 1. listopada, kada će s početkom u 14 sati u Domu kulture Čavle biti održana audicija za izvođače Festivala Grobnička skala, čija će finalna večer biti održana 9. prosinca uz završnicu kviza znanja »Gdje sam – tko sam«. Najavljena su brojna tradicionalna događanja, među kojima Grobničko-jesenski dani dani osnovnih škola, glazbeno-književne večeri »Večeri svilom tkane«, 27. grobničko-znanstveni stručni skup »Grobnišćina: tragovi, znakovi i smjerokazi«, program Grobnički sveti – Grobničke tradicije, kao i edukativni izlet »Darovani na tragovima naših starih«.