Svečanost antifašista

13. SUSRET UČKA-FUŽINE Povijest treba poštivati, antifašizam podupirati

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



UČKA Na platou ispred bivšeg odmarališta Ine na Učki, danas je održan trinaesti po redu Susret Učka – Fužine u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istarske i Primorsko-goranske županije i Regionalnog odbora bivših omladinskih aktivista Istre, Rijeke, Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Gorskog kotara.


Ovogodišnjnjim susretom bivših omladinskih aktivista i središnjom svečanošću na Učki ujedno je obilježena 74. godišnjica preformiranja 1. Istarske brigade »Vladimir Gortan« i održavanja Prve Oblasne konferencije USAOH-a za Istru, kao i 63. godišnjica 1. omladinskog Marša na Učku. Uz hrvatske predstavnike, događaju su se pridružili i članovi antifašističkih udruga iz Slovenije i Italije. Borcima, omladincima i svim antifašistima koji su se okupili na povijesnome mjestu, u ime suorganizatora i domaćina, UABA Grada Opatije i samog Grada Opatije, obratio se opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. Uz riječi pozdrava, naglasio je da se povijest mora poštivati, a antifašizam na kojemu se temelji Europa, podupirati, što Opatija čini ne samo pomažući antifašističke udruge, već i ulaganjem u edukaciju mladih koja je zalog za budućnost, ali i pomaganjem udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Počast poginulima


Počast svim poginulim i umrlim borcima, antifašistima koji su bili sudionici povijesnih događanja iz 1944. godine, te svim poginulim i umrlim braniteljima iz Domovinskog rata odana je minutom šutnje, a na spomenik su u znak vječne slave postavljeni vijenci. Za glazbeni dio programa je bio zadužen Mještoviti pjevački zbor »Jeka Primorja« pod vodstvom maestra Igora Vlajnića, a otvoren je uz izvođenje hrvatske himne, te potom istarske i svečane pjesme PGŽ-a.


– Kada danas govorimo o događajima iz povijesti, prije 74 godine, mi to činimo iz poštovanja prema žrtvama, ali isto tako i zbog onih koji uporno rade na reviziji povijesti, te se poražene vojske i ideologije proglašavaju pobjednicima, a naša antifašistička i pravedna borba i pobjeda nad zlom poništava, zataškava i obezvređuje. Naš odgoj, naša kultura, naš ponos i antifašizam pokazuju i danas da smo ostali dosljedni zalažući se za slobodu, ravnopravnost, pravdu, bolje društvo i sve vrijednosti antifašizma primjerene za današnje vrijeme. Uvjereni smo da sve probleme u društvu možemo rješavati dijalogom i dogovorom što je primjereno za jedno demokratsko društvo, a ne dnevno-političkim prepucavanjima, vraćajući se uvijek na početak, nazivajući to svjetonazorskim pitanjima. Mi to u našim udrugama ne možemo sami, ali suradnjom s mnogim istomišljenicima, udrugama civilnog društva, uključujući mlađe generacije, kroz zavičajnu povijest i građanski odgoj možemo puno napraviti. Sve dosadašnje Vlade, od devedesetih godina do danas, nisu htjele, nisu mogle, nisu željele temeljne postavke ovog društva, a to je antifašizam, iz samo njima jasnih razloga riješiti. Ponosni smo da u našim županijama za razliku od ostalih nije tako i s puno poštovanja i razumijevanja naši župani, gradonačelnici i načelnici potiču na suradnju i pomažu rad naših udruga. Pozivamo Vladu, Sabor, stranačke prvake i sve koji odlučuju o našoj budućnosti da prestanu s revizijom povijesti – rekao je predsjednik SUAB-a i antifašista PGŽ-a i potpredsjednik SUAB-a i antifašista Republike Hrvatske Dinko Tamarut, dodavši i kako je antifašizam naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost.


Ministrima na dušu


Nadovezao se istarski župan Valter Flego.– Često se na ovakvim skupovima možemo zapitati – što mi zapravo danas obilježavamo? Odgovor je jednostavan – obilježavamo slavne godine naše prošlosti tijekom koje su se starije generacije borile i izborile za ono što mi danas uživamo – za jednakopravnost, solidarnost, slobodu i vjeru u bolju budućnost. I onda se postavlja jedno jednostavno pitanje, vrednujemo li sve to dovoljno, prenosimo li dovoljno na mlađe generacije ili se naše prošlosti sramimo? Naravno da se ne sramimo naše prošlosti, ponosni smo na nju, ali imamo i veliku odgovornost da ju prenesemo na nove generacije koje temeljne vrijednosti moraju ugraditi u svoj svakodnevni život – istaknuo je Flego.Prigodnim riječima se skupu obratio i Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine PGŽ-a.

– Danas slavimo osnutak Partizanske brigade Vladimir Gortan, jednog od najvećih heroja ovog našeg kraja. Jučer sam bio na proslavi osnivanja Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Ajkule koje su dale velik doprinos i iskazale se u Domovinskom ratu. Obje velike obljetnice treba uvijek obilježavati, jer se radi o ljudima koji su se u različitim razdobljima borili za istu stvar – za slobodu, pravednost i protiv okupatora. I to je taj zajednički nazivnik, no postoji jedna suštinska razlika, a to je da sam na jučerašnjoj svečanosti sreo jednog ministra, no danas na Učki ni jednog. Ali – njima na dušu – kazao je Fabijanić, zaključivši svoje obraćanje uz riječi »smrt fašizmu – sloboda narodu«.