Slikovnica

Zagrepčanka oživljava likove vezane uz grad Senj

Dorotea Prpić

Snimila Dorotea PRPIĆ

Snimila Dorotea PRPIĆ

Slikovnica koju su dobili svi senjski prvašići, promovira važnost očuvanja okoliša, potiče interes za biljni i životinjski svijet, prirodnu i kulturnu baštinu grada, a iza tog i još niza projekata vezanih uz Senj je samostalna umjetnica, Zagrepčanka koja već 23 godine s obitelji živi na senjskoj adresi



SENJ »Senjski zmaj« naziv je nedavno tiskane slikovnice koju su prvoga dana škole dobili svi đaci prvaci na senjskom području. Slikovnica promovira važnost očuvanja okoliša, potiče zanimanje za biljni i životinjski svijet, prirodnu i kulturnu baštinu grada, a tiskanje je financirao Grad Senj koji je ovime dobio i simpatičan suvenir. Autorica teksta je Svjetlana Olujić Tomaić, grafičku obradu potpisuje Valentina Dominić, izdavač je Smak, a nositeljica projekta i ilustratorica je Zrinka Ostović, samostalna umjetnica, Zagrepčanka koja već 23 godine s obitelji živi na senjskoj adresi. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva karikaturista, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade…


Početak njene crtačke aktivnosti vezan je za objavljivanje i izložbe stripova u Hrvatskoj i inozemstvu. Prvi strip objavljuje 1991. u zagrebačkom ženskom časopisu Kareta, a slijede časopisi Svijet, Kontura, SOS, Femmes info u Marseillu, Spit u New Yorku, Girl frenzy u Londonu. Devedesetih objavljuje i serijale stripova u časopisima Svijet i Zaposlena te u Večernjem listu. U to vrijeme redovno je izlagala na bijenalnim izložbama ženskog stripa u Ferrari, a kao mladoj autorici posebna čast joj je bila samostalna izložba stripova u tada kultnoj galeriji »Nova« u Zagrebu. Uz to, američka spisateljica Rosalind Warren uvrstila je njen strip u knjigu o ženskom humoru »The Best Contemporary Women’s Humor«. Nakon časopisa za odrasle, slijedili su dječji časopisi, pa tako duži niz godina objavljuje stripove u nizu dječjih časopisa (Moje dijete, Smib, E-kids, Prvi izbor, Radost, Modra lasta…).


Zrinkina Zora


»Senjski zmaj« je samo jedan u nizu projekata autorice u kojima dočarava i oživljava likove vezane uz grad Senj. Primjerice, ilustrirala je i Crvenokosu Zoru. Za TZ Senj je 2009. godine napravila katalog »Senj – grad crvenokose Zore« koji se referira na seriju što je snimana u Senju, a nakon toga Zora se je našla na mnogim publikacijama senjskog TZ-a – od dječjeg vodiča do biciklističkih karti.




– Posebno sam sretna zbog suradnje s Gradskom knjižnicom Senj i Maticom hrvatskom ogranak Senj koji su, kao izdavači prvog prijevoda romana »Crvenokosa Zora i njezina družina« na hrvatski jezik, odabrali upravo moju ilustraciju Zore za naslovnicu, čiji sam dizajn radila zajedno s dizajnericom Valentinom Dominić – kaže Ostović.


Tijekom godina uspostavila je dobru suradnju s Gradom, TZ-om, Obiteljskim centrom LSŽ-a, Gradskom knjižnicom, a mnoge projekte radi i s NP-om Sjeverni Velebit. Prošle godine za Dane EU baštine djeca su se u senjskoj knjižnici mogla upoznati sa zanimljivim publikacijama NP-a Sjeverni Velebit kojima se promoviraju Natura vrste, i slikovnicom Sanje Beraković »Jedne noći na Velebitu« koje je Ostović s kolegicama iz dizajnerske agencije SMAK napravila za Nacionalni park.



Zrinka Ostović je posljednjih godina zaokupljena  oblikovanjem edukativnih knjižica za djecu, a za publikacije »4kids« je, zajedno sa suradnicama, dobila priznanje Hrvatske turističke zajednice za promociju hrvatske kulturne i prirodne baštine. »4kids« knjižice vodiči su kroz nacionalne parkove ili pak kroz muzejski postav ako je riječ o muzejskim publikacijama.


A takvih knjižica je već popriličan broj, za nacionalne parkove: Brijuni, Sjeverni Velebit, Krka, PP Bikovo i Papuk. Također se mogu naći  i u Arheološkom muzeju Zagreb, Muzeju grada Zagreba, Muzeju Ozalj, Muzeju Like Gospić, MC-u Nikola Tesla, Muzeju Gacke… te uskoro i u Prirodoslovnom muzeju Zagreb. Dizajn »4kids« publikacija potpisuje Valentina Dominić, mnoge tekstove Svjetlana Olujić Tomaić, ali i ostali stručni suradnici.  



Divne antijunakinje


Ostović je autorica i knjige pod nazivom »Antijunakinje« nastale kao rezultat njena dugogodišnjeg rada na polju stripa, a izašla je iz tiska 2016. u izdanju naklade Vedis. »Antijunakinje su nesavršene: nervozne, nekoncentrirane, depresivne, debele, mršave, ćudljiva karaktera, uplašene trudnice, žene koje se užasavaju zubara… Pomalo šašavi likovi koji puše, kartaju, rugaju se i tračaju. Sa svim svojim manama i u svoj svojoj nesavršenosti, one su ustvari divne«, pojašnjava Ostović.


Autorski rad je i slikovnica »Zatvori knjigu nasilja« koja govori o dječaku nasilniku i njegovim žrtvama, ali i slikovnica autorice i pokojne Đurđe Miklaužić kao tekstopisca »Super je bit’ različit« koja je postala odličan pomagač odgajateljima kod obrade tema iz područja dječjih prava. Godine 2012. ušla je u 10 naj-slikovnica po izboru odgajatelja, tj. na popis razvojno primjerenih slikovnica za djecu.


Samozatajna umjetnica trenutno radi na nekoliko slikovnica i na oblikovanju didaktičkog materijala radionica za NP Krka, te uskoro kreće u suradnju s Baraćevim špiljama, zagrebačkim Prirodoslovnim muzejom i Muzejom grada Zagreba te, sudeći po dosadašnjim iskustvima, ne treba sumnjati u uspjeh projekata.