Subvencije

Vlasnica cvjetnog ateljea Zola uredila prostor. Zavirite kako izgleda

Nataša Car

Prostor ateljea Zola

Prostor ateljea Zola

Vlasnica novog ateljea Nikolina Šarar Žvanović uz izradu cvjetnih aranžmana za razne prilike te uređenje vanjskih i unutarnjih prostora, nudi i suvenire te vlastita umjetnička djela



NOVI VINODOLSKI  Nakon prošlotjednog potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Novog Vinodolskog razgovarali smo s Nikolinom Šarar Žvanović, vlasnicom novog cvjetnog ateljea Zola koja se prijavila za mjeru 6 kako bi uredila poslovni prostor.


Mjera 6 uključuje potpore do 10.000 kuna godišnje za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva, a čak 9 od 17 ugovora bilo je potpisano za tu mjeru, što znači da se žensko poduzetništvo u Novom Vinodolskom intenzivno razvija.


Prema Javnom pozivu Grada za podnošenje prijava za dodjelu subvencija, one se mogu dodijeliti za financiranje ili sufinanciranje troškova doškolovanja ili prekvalifikacija, sufinanciranje troškova izrade promidžbenog materijala i web stranice, sufinanciranje nabavke opreme i uređenja poslovnog prostora te još mnogo drugih poslovnih potreba.





Loše stanje prostora


Nikolina se odlučila prijaviti za ovu mjeru upravo zbog toga što su joj bila potrebna sredstva za uređenje prostora koji je, prema njezinim riječima, bio u izrazito lošem stanju. Iako je Grad nudio i mjeru za potporu poduzetnicima početnicima, Nikolina je od države već bila dobila poticaj za samozapošljavanje te je time pokrila troškove najma. Sljedeći korak za uspješno poslovanje uključivao je renovaciju prostora. Sama lokacija prostora bila je odlična jer je u centru grada, ali nije na šetnici već vlasnica ima pristup cesti koji joj je potreban zbog dostave. Izvana je stoga sve bilo savršeno, no iznutra je situacija bila upravo suprotna.



Iako je angažirala majstore za ovaj veliki posao, Nikolina je i sama bila uključena u preuređenje koje je trajalo duže od mjesec dana. Na zidovima su bili slojevi pločica koje su majstori razbijali dok nisu došli do prekrasne stare cigle za koju je vlasnica zaključila da će se odlično uklopiti u ambijent koji je osmislila. Nikolina inače voli skupljati »stare stvari«, poput bačvi i skala. Prijatelji su joj često prigovarali da je njezino prikupljanje tih predmeta loša navika, no ona je sve uspjela savršeno uklopiti u svoj novi prostor te time stvoriti ugodan i šarmantan ambijent.


Posao ide odlično


Nakon velike renovacije atelje je prošli mjesec bio spreman za veliko otvorenje. Iako ne posluje dugo, Nikolina je rekla da posao zasad ide odlično te ukoliko se ovako nastavi morat će razmisliti o zapošljavanju dodatnih radnika. Zasad se snalazi sama, uz malu pomoć starijeg sina i prijatelja. Nikolina, koja je inače završila sudij primjenjene umjetnosti, uz izradu cvjetnih aranžmana za razne prilike te uređenje vanjskih i unutarnjih prostora, nudi i suvenire te vlastita umjetnička djela. To uključuje i zanimljive okvire prozora u kojima je umjesto stakla postavljena slika. Ljudima se to najviše sviđa jer predstavlja nešto drugačije, a posljednje primjerke je po narudžbi poslala u Dalmaciju.



U poslovanju ateljea su joj ipak najvažniji lokalni stanovnici koji najviše koriste njezine usluge. Turisti u ovom poslu ne znače toliko, već domaći iznajmljivači koji za njih uređuju apartmane. Atelje trenutno ima dvokratno radno vrijeme jer između 12 i 17 sati svi su na plaži te tada nema posla, no Nikolina je zaključila da radno vrijeme nakon sezone može promijeniti, ukoliko posao to bude zahtijevao.